Vandaag vond in het Engelse Birmingham de veertiende Diamond League-meeting van het seizoen plaats. Eline Berings, Jonathan Borlée en Ismael Debjani waren de Belgische participanten in het Alexander Stadium. Echte hoogvliegers bleven uit, niet onlogisch een week na het EK. Toch werden er vier meetingrecords genoteerd.

Greg Rutherford – Foto: Tomas Sisk

Het verspringen was meteen goed voor twee meetingrecords. Bij de vrouwen ging de Duitse Europese kampioene Malaika Mihambo 6m96 ver, goed voor een verbetering met één centimeter van het vorige wedstrijdrecord. Haar zien we binnen een paar weken terug op de Memorial Van Damme, waar ze hoopt om minstens even goed te doen als vandaag. Bij de mannen sprong de Zuid-Afrikaan Luvon Manyonga 8m53 ver, eveneens met 1.5m/s meewind en een meetingrecord. De Brit Greg Rutherford sprong er zijn laatste competitie. De olympische kampioen van 2012 kwam in zijn afscheidswedstrijd tot 7m43. “Ik heb ongelooflijk veel geluk dat ik de kans krijg om hier nog een laatste keer naar het publiek te zwaaien en handtekeningen uit te delen. Ik ben niet langer Greg de verspringer, maar eerder de man die zwaait en zich wat wil amuseren. Het competitieve zit door de vele blessures niet meer in mij”, liet hij aan de organisatie weten.

Foto: Wikimedia
Shaunae Miller-Uibo – Foto: Wikemedia Commons

Een zeer snelle Miller-Uibo op de 200m bij de vrouwen. De Bahamaanse sprintster vestigde met 22″15 een nieuw meetingrecord. Dina Asher-Smith werd tweede in 22″31, Dafne Schippers vervolledigde het podium. In Brussel volgt de finale voor deze discipline die ongetwijfeld voor vuurwerk zal zorgen. “Ik houd nochtans niet zo van de 200m”, vertelde de winnares na afloop. “De 400m vind ik veel leuker, al heb ik de kracht van die discipline wel gebruikt om hier als eerste over de streep te komen.” Een laatste meetingrecord werd gelopen op de 800m bij de mannen. De Keniaan Emmanuel Kipkurui Korir dook met meer dan een seconde onder het bijna 17 jaar oude wedstrijdrecord. Hij kwam over de finish na 1’42″79.

Sifan Hassan – Foto: Erik Van Leeuwen

Een andere opvallende prestatie was die van Orlando Ortega. De Spanjaard werd op het EK nog derde, maar versloeg in Birmingham met overtuiging de Europese kampioen. Ortega won in 13″08. De Fransman Pascal Martinot-Lagarde werd derde in 13″27. Verder won de Nederlandse Sifan Hassan de 1500m in 4’00″60 en verzekerde haar landgenote Melissa Boekelman zich met een derde plaats voor de Diamond League-finale van het kogelstoten in Brussel op de Grote Markt.

De 100m-finale op de Memorial Van Damme belooft alvast onvoorspelbaar te worden. De Amerikaan Christian Coleman haalde het op duizendsten van de Brit Reece Prescod in 9″94. De 21-jarige Noah Lyles, die deze week nog verkondigde ooit het wereldrecord van Usain Bolt scherper te stellen, werd derde en is daarmee niet geplaatst voor de finale in Brussel.

Valse start voor Berings, PR voor Debjani

Jonathan Borlée – Foto: Jeroen De Meyer

Ook enkele Belgen mochten opdraven op de Diamond League in Birmingham, dankzij hun goede prestaties op het voorbije EK. Bronzen Jonathan Borlée werd vanuit baan één zesde op de 400m in 46″27. De Amerikaan Fred Kerley, goed voor 44″33 dit jaar, won in 45″54 voor de Europese kampioen Matthew Hudson-Smith.

Eline Berings verging het minder goed. Ze veroorzaakte een valse start op de 100m horden en moest opnieuw inpakken. De Duitse Pamela Dutkiewicz, zilver op het voorbije EK in Berlijn, won in 12″84. Ismael Debjani tenslotte werd negende op de mijl in een nieuw persoonlijk record van 3’57″33. “Het was niet mijn beste wedstrijd, ik miste wat lef om aan te vallen. Het doel was om ervaring op te doen voor volgende jaren en dat is gelukt”, reageerde Debjani via sociale media. De Australiër Stewart McSweyn toonde zich de snelste met een tijd van 3’54″60.

Alle resultaten kan je hier bekijken.