Na een pauze van drie weken streek de Diamond League neer in Parijs. De meeting tekende alweer voor een resem wereldjaarprestaties en er werd zelfs geflirt met het WR op de 400m horden. Vier Belgen tekenden present waaronder Nafi Thiam en Ismael Debjani. Die laatste keert huiswaarts met de EK-limiet.

Ismael Debjani bleef de voorbije maanden niet gespaard van blessures. In Parijs verscheen hij aan de start voor zijn eerste 1500m van het seizoen. De nationale recordhouder op deze afstand ging bijgevolg eerder behouden van start en zocht zijn positie in de achtervolgende groep, maar behield steeds voeling met het leidende pak. Hij liet de klok stoppen na 3’35”71 waarmee hij ruim onder de gevraagde 3’38”10 duikt voor Berlijn. Met deze tijd staat Debjani ook derde op de Europese jaarranglijst. Timothy Cheruiyot won de wedstrijd met 3’29”71, een wereldjaarprestatie.

Foto: Jeroen De Meyer

De overige Belgen stonden hun mannetje in de kampnummers. Nafi Thiam dingde zelfs mee naar winst in het hoogspringen, maar bleek toch een maatje te klein tegenover Mariya Lasitskene. Voor Thiam bleef het bij een tweede plek en een mooie 1m97. De dominantie van Lasitskene werd nog extra kracht bijgezet door haar sprong over 2m04. Nadien ging de lat naar 2m08 die in de laatste poging maar net tegen de grond ging. De jonge Claire Orcel maakte haar debuut in de Diamond League en viel zeker niet uit de toon. Met 1m85 en een tiende plek mag ze met een goed gevoel terugblikken op deze wedstrijd.

Philip Milanov geraakte niet verder dan 64m00 en schoot zo drie meter tekort om de overwinning af te snoepen van Fedrick Dacres, die won met 67m01.

Geen Belgen meer in de overige nummers, maar dat maakte het spektakel er niet minder op. Al vroeg op de avond bracht Abderrahman Samba het publiek al in extase door de tweede prestatie aller tijden neer te zetten. Hij deed slechts 46”98 over de baanronde met hindernissen en duikt zo als tweede ooit onder de 47 seconden! Enkel Kevin Young deed in 1992 nog beter met 46”78, het huidige wereldrecord. Moet het nog gezegd worden dat niemand dit jaar, in Azië of op deze meeting ooit sneller liep?

De verrassing van de avond kwam uiteraard niet van Caster Semenya. Dat zij iedereen naar huis loopt op de 800m is ondertussen al een zekerheid. Deze keer verbaasde de Zuid-Afrikaanse enigszins door zowaar nog sneller te gaan dan gewoonlijk en af te klokken na 1’54”25. Nooit eerder deed zij beter.

Ronnie Baker evenaarde op de 100m zijn wereldjaarprestatie van 9”88. Op de 3000m steeple was de 8’59”36 van Beatrice Chepkoech eveneens goed voor een wereldjaarprestatie. Dit jaar deed ook nog niemand beter dan de 5m96 van Sam Kendricks in het polsstokspringen en in Parijs wierp niemand de discus ooit verder dan de 68m60 van Sandra Perkovic.