Als voorbereiding op het olympisch debuut in Tokio 2020 staat de mixed 4x400m volgend jaar op het WK-programma. Maar voor wie zo lang niet kan wachten, hebben we goed nieuws: op 15 juli vindt in Nieuwpoort al een eerste kampioenschap mixed 4x400m plaats.

De mixed 4x400m – een aflossing met twee mannen en twee vrouwen – werd voor het eerst op een groot toernooi gelopen op het WK scholieren in 2015 en maakt sinds vorig jaar ook deel uit van de IAAF World Relays. De volgorde van de lopers is vrij te kiezen, waardoor mannen tegen vrouwen kunnen lopen. Dat maakt het wedstrijdverloop spannender en de rol van tactiek een stuk belangrijker. Voorlopig zijn de twee meest gebruikte opstellingen man-vrouw-man-vrouw en man-vrouw-vrouw-man: op de World Relays in 2017 hadden alle ploegen één van deze opstellingen. De Bahama’s haalden het uiteindelijk met een man als slotloper van de VS die met een vrouw afsloten.

Belgian Cheetahs – Foto: Peter Wagemans

De mixed 4x400m mag volgend jaar als nieuwe discipline direct al het WK atletiek afsluiten. De traditionele 4x400m voor mannen en vrouwen worden naar voor geschoven in het programma, zodat 400-meterlopers eerst de gewone 4x400m kunnen afwerken, daarna de individuele 400m en tot slot de mixed 4x400m. Deze drie wedstrijden combineren wordt bijna onmogelijk. In de toekomst zouden de Borlées en co hun individuele ambities kunnen opbergen en voluit voor beide aflossingen gaan, al is de vraag of onze beloftevolle Belgische vrouwen dan goed genoeg zullen zijn om op wereldniveau mee te kunnen.

Het is nog niet bekend of de mixed 4x400m volgend jaar ook op het programma van het BK zal staan, maar zo lang hoef je niet te wachten om deze spannende discipline zelf te kunnen lopen. MACW Nieuwpoort organiseert op 15 juli de eerste en voorlopig enige mixed 4x400m op Belgische bodem, een officieus BK dus. Omdat de discipline nog niet officieel is, is het toegelaten om teams te vormen met atleten van verschillende clubs of niet-aangesloten atleten. Een extra bijzonderheid is dat er naast de gewone competitie met twee mannen en twee vrouwen, ook een competitie gehouden wordt met twee mannen en één vrouw. Hierbij moet één van de mannen dus tweemaal lopen, waardoor ‘mixed’ een extra dimensie krijgt: binnen de mannen krijg je ook twee temponiveaus.

Dankzij sponsoring van advocaat Johan Decadt en illustration & textile design windswept is er een mooie prijzenpot van 175 euro, die verdeeld wordt over de winnaars van beide competities. Naast de mixed 4x400m staan er ook heel wat officiële nummers op het wedstrijdprogramma. Het loont dus de moeite om op 15 juli naar Nieuwpoort af te reizen. Het volledig programma vind je hier, de Facebookpagina van de mixed 4x400m hier.