Terwijl hun mannelijke collega’s op 4 maart naar een bronzen WK-medaille wervelden, staken de vrouwen in onze hoofdstad de koppen bij elkaar. Even later zag een nieuwe vrouwelijke 4x400m-ploeg het levenslicht. Hanne Claes, Margo Van Puyvelde, Elise Lasser, Cynthia Bolingo, Camille Laus, Justien Grillet, Nenah De Coninck, Ine Hugaerts, Lucie Ferauge en Justine Dejemeppe zullen deel uitmaken van dit project. Wij legden ons oor te luisteren bij Margo Van Puyvelde en Hanne Claes over hun verwachtingen van dit nieuwe project.

Tijdens een stage in Tenerife hadden Hanne Claes en Camille Laus het over de spijtige zaak dat het 4x400m-project in het verleden nooit echt gelanceerd is geraakt. Dit was voor hen de aanzet om hier weer leven in te brengen. “De dames op de 400 meter toonden heel veel potentieel individueel, maar als team kwam het er nog niet helemaal uit. Camille en ikzelf wilden daar allebei verandering in brengen en begonnen onze ideeën uit te werken. Al snel bleek dat we op dezelfde lijn zaten met Carole Bam (coach 4x400m-ploeg en tevens Bolingo’s coach, red.) die ondertussen ook al een plan voor ogen had”, vertelt Claes.

Met Elise LasserLucie Ferauge en Justine Dejemeppe heeft het team nog drie junioren in de rangen. Een bewuste keuze zo blijkt en dit bewijst dat er niet over één nacht ijs is gegaan om dit project op poten te zetten. “Dit is zeker geen kortetermijnproject en daarom is het belangrijk om van in het begin de jeugd hierbij te betrekken. Dit zal hen stimuleren en motiveren en hierdoor zal ook het niveau van het team verhogen”, gaat Claes verder.

Ondanks het nog heel jonge project, wordt het EK in Berlijn een doel. Hiervoor wordt 3’29”57 gevraagd, wat wil zeggen dat iedereen onder de 53” zal moeten duiken om de limiet binnen te halen. Niet onhaalbaar volgens Claes. “De limiet is redelijk streng, maar niet onhaalbaar. Daarnaast is er ook nog een kans om uitgenodigd te worden door de EAA als we bij de 16 snelste nationale teams horen. Als dat ons lukt hopen we er een sterke tijd neer te zetten zodat we volgend jaar kunnen deelnemen aan de IAAF World Relays in de Bahamas.” Ook Van Puyvelde gelooft heel sterk in de capaciteiten van het team. “Ik denk dat we deze zomer echt mooie dingen kunnen gaan doen. Een paar meisjes in ons team hebben al heel sterke tijden gelopen en we hebben allemaal het potentieel om nog te groeien.”

Margo Van Puyvelde – Foto: Jeroen De Meyer

Het palmares van de Belgian Tornados is indrukwekkend waardoor ze geen betere raadgevers konden vinden. Claes kent de Tornados als geen ander. “Ik denk dat we geen beter voorbeeld konden hebben dan hen. Het is een en-en-verhaal, ze presteren zowel sterk in team, als individueel. Daarnaast is er een gemeenschappelijk geloof, vertrouwen en passie wat hen naar een hoger niveau tilt op de momenten dat het moet. Hier willen wij als team ook naar toewerken. De Belgian Tornados zijn een grote inspiratiebron voor ons.”

Momenteel lijkt de moeilijkste opdracht nog het zoeken naar een leuke groepsnaam. “We zijn nog volop aan het brainstormen, maar het is absoluut geen makkelijke opdracht”, vindt Van Puyvelde. “Wat wel meteen heel goed zat was de groepssfeer en het enthousiasme. Iedereen wil er voor de volle 100% voor gaan.” Claes twijfelde over de naam ‘Belgian Cheetahs’ of eventueel ‘Belgian Tornadas’, maar andere voorstellen zijn altijd welkom.

Claes en Van Puyvelde willen ook individueel naar Berlijn

Claes wil het niet alleen in teamverband tot Berlijn schoppen, ook op de 400m horden koestert ze ambitie om daar aan de start te staan. Haar PR op de 400m zou ze het liefst ook aangescherpt zien na deze zomer. Na vier lange jaren met achillespeesklachten, kon de RESC-atlete voor het eerst nog eens een normale winter afwerken. “Dit was echt een verademing voor mij! Ik voel mij goed en de trainingen gaan goed. Ik maak nog steeds veel progressie en dat geeft vertrouwen. Liefst van al zou ik deze zomer weer de tijden willen neerzetten die ik voor mijn blessure liep. Ik wil weer met hetzelfde gevoel en dezelfde drive lopen als toen en mij vooral amuseren.”

Ook Van Puyvelde zet deze zomer niet al haar hoop op deelname aan het EK met de 4x400m. “Ik hoop ook op de 400m horden verder te geraken. Een verbetering van mijn persoonlijk record en een deelname aan het EK zijn dan ook mijn doelen voor deze zomer.” Begin dit jaar liep ze nog een spierscheur op aan de quadriceps waardoor haar indoorseizoen al vroeg ten einde kwam. “Mijn blessure is nu volledig van de baan waardoor ik zoals iedereen op mijn gemak naar de zomer toe kan trainen.”