Na Gent, Mol en Roeselare slaat de CrossCup-organisatie komende zondag haar tenten op in Hannuit. Imana Truyers en Soufiane Bouchikhi zijn de uitgesproken favorieten voor de LBFA-titels, maar nemen ze ook een optie op de eindoverwinning in de Easykit CrossCup? Er wordt alleszins ook concurrentie uit buitenlandse hoek verwacht.

Sofie Van Accom – Foto: Peter Wagemans

Het dreigt af en toe wat onder de radar te blijven, maar Imana Truyers heeft er een paar sterke internationale wedstrijden opzitten. Zowel in Trier als Zornotza was een top 10-plek haar deel en die goede lijn wil ze graag doortrekken. In Hannuit wachten eerst en vooral Hanna Vandenbussche en Sofie Van Accom. Vandenbussche hoopt haar kunstje van Roeselare nog eens over te doen, bij Van Accom maken de ziektekiemen stilaan plaats voor de absolute topvorm. Langs internationale zijde botsen de Belgische vrouwen opnieuw op de Poolse Katarzyna Rutkowska, zij was dit seizoen al de beste in Mol en Soest. Wie we zo mogelijk nog hoger mogen inschatten is de Roemeense Roxana Barca, vorig jaar goed voor een derde plaats in Hannuit en op het jongste EK veldlopen nog knap vierde bij de senioren. De Ethiopische Birtukan Adamu, die vorig jaar Louise Carton maar net te snel af was, is er zondag opnieuw bij. Belgisch kampioene Carton werkt ondertussen volop aan haar terugkeer.

De Belgische favorieten van Atletieknieuws:

*** Imana Truyers

** Hanna Vandenbussche, Sofie Van Accom

* Nina Lauwaert, Vanessa Scaunet, Lisa Rooms, Hanne Verbruggen, Zenobie Vangansbeke

Wie kan Soufiane Bouchikhi nog stoppen? 

Soufiane Bouchikhi in Edinburgh – Foto: Bjorn Paree

Bij de heren mag Soufiane Bouchikhi zich in de handen wrijven. In het CrossCup-klassement staat hij afgetekend aan kop, ook de deelnemerslijst van Hannuit oogt best fraai. Andy Vernon lijkt de uitgelezen man om Bouchikhi het vuur aan de schenen te leggen. Vorig jaar stond er in Hannuit geen maat op de kloeke Brit, voor deze editie heeft Bouchikhi dan weer betere papieren. De RFCL-atleet toonde zich oppermachtig in Soest en viel maar net naast het podium in Edinburgh. Vernon legde in Schotland beslag op de negende plek maar maakt wedstrijd na wedstrijd progressie. Na een uitstapje naar de korte (en nog kortere) cross, trekt Isaac Kimeli zondag weer zijn afstandsspikes aan. Na de gemiste EK-selectie wordt het uitkijken naar zijn prestatie en naar die van ploegmaat Simon Debognies. Robin Hendrix en Bashir Abdi krijgen we in Hannuit niet in actie te zien, zij richten zich respectievelijk op examens en een trainingsstage.

Ook Michael Somers, Dorian Boulvin en Lander Tijtgat zijn er na hun schitterend EK veldlopen opnieuw bij, al valt wel af te wachten of Tijtgat volledig hersteld is van een spierscheur die hij in Samorin opliep. Na enkele sterke optredens in Nederland staat ook Koen Naert weer aan de start van een Belgische cross, als RESC-atleet komt hij ook in aanmerking voor het LBFA-kampioenschap. Tot slot nog meegeven dat Dieter Kersten uit de lappenmand is verdwenen, na enkele kleinere wedstrijden kan de poulain van Karel Lismont zich opnieuw met de Belgische top meten.

De Belgische favorieten van Atletieknieuws:

*** Soufiane Bouchikhi

** Isaac Kimeli, Simon Debognies Lander Tijtgat (?)

* Michael Somers, Dorian Boulvin, Koen Naert

Op de korte cross worden de spotlights nog iets meer op Jeroen D’hoedt gericht na zijn indrukwekkende aflossingsbeurt in Edinburgh. “Toen de BBC me na de wedstrijd kwam vertellen dat ik de snelste tijd had laten noteren, was ik toch wel verbaasd”, blikt de CABW-atleet nog eens terug. “Het teamgevoel was zeer fijn, de komende wedstrijden houd ik het bij de korte cross in functie van het zomerseizoen.” Ali Hamdi, Sam Valgaeren en Philip Cortvriendt zullen voor het nodige weerwerk proberen zorgen, of Ismael Debjani start is nog niet duidelijk.

Zondag viert de organisatie van Hannuit zijn 75ste verjaardag, alle nodige info over deze 4de Easykit CrossCup-manche vindt u hier.