Vijf beloften verdedigen zondagvoormiddag de Belgische kleuren op het EK veldlopen in Slowakije. Tegenover vorig jaar is het bij de mannen moeilijker om een kopman aan te duiden binnen het vierkoppig team. Bij de dames is Vanessa Scaunet er na een jaar afwezigheid opnieuw bij.

Scoren de beloften mannen opnieuw op het Europees toneel? 

De waardeverhoudingen werden anderhalve week geleden op de selectiecross in Roeselare flink door elkaar geschud. Simon Debognies leek vooraf de uitgesproken topfavoriet maar na een te voortvarende start werd hij pas vierde belofte. De één jaar oudere Michael Somers trok zijn puike seizoensstart dan weer door en werd tussen al het seniorengeweld beste belofte. De LYRA-atleet verbaasde vriend, vijand én zichzelf. Vorig jaar droeg hij met een 35ste plaats in Chia zijn steentje bij aan het Belgische beloftesucces, dit jaar is er mogelijk nog een grotere rol voor hem weggelegd. Somers verkiest een snelle omloop boven de modder van Roeselare en in Slowakije wordt hij -zoals het er nu naar uitziet- op zijn wenken bediend. Op een lichte zandstrook en enkele hindernissen na lijkt de paardenrenbaan in Samorin gemaakt voor de specialisten van het iets snellere werk. Maar 8.230 meter blijft toch een aanzienlijke afstand en dat weet ook Robin Hendrix. De OEH-atleet richt zich in het zomerseizoen op de 1500 meter maar werd deze winter ook in de lange crossen vooraan verwacht.  Hendrix stelde niet teleur en moest in Roeselare slechtst tien seconden toegeven op Somers. In Slowakije is de derdejaarsbelofte toe aan zijn eerste internationale toernooi en durft hij alvast van een top 10-notering spreken.

Simon Debognies, vorig jaar in actie op het EK veldlopen in Chia – Foto: Jeroen De Meyer

Simon Debognies is een jaartje jonger dan Somers en Hendrix maar heeft met voorsprong de meeste internationale ervaring. Na een mindere beurt in Roeselare wil de ORT-atleet ongetwijfeld iets rechtzetten. Vorig jaar pakte Debognies uit met een achtste plaats in Chia, voorbije zomer veroverde hij op het Europees toneel zelfs zilver op de 5.000 meter. De concurrentie komt zondag grotendeels uit dezelfde hoek met o.a. de Spanjaard Carlos Mayo en de Italiaan Yemaneberhan Crippa. Dorian Boulvin is in Slowakije aan zijn tweede EK veldlopen toe, twee jaar geleden eindigde hij als junior op de 53ste plaats. Toen betaalde de CABW-atleet nog leergeld, vrijdag kan hij met een stevige portie vertrouwen het vliegtuig binnenstappen. Na een voortreffelijk zomerseizoen ging Boulvin deze winter door op zijn elan. De conditie zit zelfs zo goed dat de eerstejaarsbelofte aan een teammedaille durft denken. Niet zo onrealistisch met een evenwichtige ploeg en twee mannen met aardig wat ervaring. Boulvin wil zijn topvorm graag ook individueel verzilveren en maakt daarom van de top 20 een doel.

Wat kan Vanessa Scaunet na een jaar afwezigheid? 

Vanessa Scaunet – Foto: Peter Wagemans

Bij de beloften vrouwen krijgen we dit jaar opnieuw één Belgische vertegenwoordigster. Na tal van lichamelijke problemen mag Vanessa Scaunet zich weer eens meten met de beste Europese dames. Als junior werd ze in 2014 al eens 54ste, in 2015 was de 31ste plaats haar deel. In Samorin zal ze het moeten stellen zonder Lisa Rooms, die de jongste twee edities aan de start stond. Rooms liep een uitstekende zomerseizoen, maar kreeg in Roeselare last aan de rug en in de buik om uiteindelijk als derde belofte de finish te bereiken. Dat bleek niet voldoende voor een selectie, wat ervoor zorgt dat Scaunet als enige Belgische enkeling van start gaat. Op het Europees kampioenschap in 2015 deelde de CABW-atlete haar wedstrijd prima in, ook nu zal dat geen overbodige luxe zijn met o.a. de Duitse supertalenten Alina Reh en Konstanze Klosterhalfen aan de start. In Slowakije krijgt Scaunet 6.280 meter voor de voeten geschoven, dat is ongeveer dezelfde afstand als in Roeselare, al maakte de moerassige ondergrond het daar wel extra pittig.