Met nog een dikke week te gaan tot de beslissende EK-selectiewedstrijd in Roeselare kan het speculeren weer op volle toeren draaien. Wie plaatst zich zeker, wie is een twijfelgeval en wie is kansloos? Lander Tijtgat is na zijn tweede plaats in Mol zonder meer kanshebber.

In Roeselare komen Isaac Kimeli en Bashir Abdi er nog bij ten opzichte van Mol. En toch, als er een ploeg van vier wordt uitgestuurd, lijkt de kans dat Tijtgat zich na vier jaar vol blessureleed voor het EK weet te plaatsen groot.

Gaf die prestatie in Mol je het nodige vertrouwen?

“Ik vond wat ik dacht te vinden: wedstrijdritme en vertrouwen. Ik was poepnerveus, doodnormaal na 5 jaar zonder wedstrijd.”

Hoeveel beter denk je in Roeselare nog voor de dag te kunnen komen?

“Ik denk het niet alleen, ik ben er zeker van.”

Hoeveel kans geef je jezelf op het EK?

“Ik ga ervan uit dat ik mij toon in Roeselare, maar of dat genoeg zal zijn voor een EK-ticket, zal de dag nadien blijken.”

Welke plaats zie je jezelf behalen op het EK?

“Ik ga de huid niet verkopen vooraleer…”

Kimeli, Bouchikhi en Abdi onklopbaar en jij die als ‘best of the rest’ vierde wordt in Roeselare en mee mag naar het EK. Is dat een beetje het scenario waar je op mikt?

“Bouchikhi wordt de te kloppen man na Mol. Of Kimeli en Abdi hetzelfde niveau halen na een hoogtestage, dat is dé vraag. Het zou logisch zijn moesten ze beiden uitstekend voor de dag komen, maar hoe hebben ze de stage verteerd? Hebben ze juist gerekend? Hebben ze dan wel degelijk hun piekje tijdens Roeselare om dan verder te pieken richting EK? Ik ben daar niet zo zeker van. Ik hoop het voor hen. Maar of het genoeg zal zijn om Soufiane te kloppen… Ik denk van niet.”

Soufiane Bouchikhi noemde je een potentiële eindwinnaar van de CrossCup.

“Soufiane weet ook wel dat ik in mijn eerste wedstrijd sinds vier jaar nog niet op mijn top was. Maar om nu de favorietenrol in mijn schoenen te schuiven, is toch iets te veel van het goede. Ik wil gewoon op het EK staan. Daarna smeden trainer Raymond Van Paemel en ikzelf wel nieuwe plannen.”