Het Stadio Olimpico Carlo Zecchini gelegen in de Toscaanse stad Grosseto mag vanaf morgen de beste Europese junioren verwelkomen voor de vier dagen durende Europese kampioenschappen. Ons land treedt met maar liefst 18 atleten en drie ploegen aan. Hieronder wikken en wegen we de kansen van onze junioren.

Donderdag 20 juli

Elise Lasser komt als scholiere aan de start van het EK voor junioren. Lasser heeft de derde tijd van alle deelneemsters achter haar naam staan op de baanronde. De reeksen van de 400m zouden dus geen probleem mogen vormen voor de atlete. De halve finales volgen op vrijdagavond en de finale staat gepland op zaterdagavond. Jonathan Sacoor start dan weer als dé favoriet bij de heren op de 400m. Sacoor liep op het BK AC naar een waanzinnige tijd van 46”21 en staat zo op de eerste plaats van de Europese ranglijst bij de junioren. De weg naar de finale ligt dus open voor de sprinter die sinds deze zomer aansloot bij de trainingsgroep van Jacques Borlée.

In het hoogspringen bij de mannen komt er opnieuw een scholier aan de start. Thomas Carmoy liet de afgelopen weken zijn goede vorm zien door zijn eigen BR aan te scherpen tot 2m18. Als Carmoy tijdens de kwalificaties op dat niveau springt, dan boekt hij naar alle waarschijnlijkheid een ticket naar de finale die op zaterdagavond plaatsvindt.

Elise Vanderelst – Foto: Alain Sennesael

Elise Vanderelst maakt haar opwachting op de dubbele baanronde. De vierde van het WK voor junioren liep vorige week in Ninove nog naar een absolute topchrono op de 1500m. Haar seizoensbeste van 2’05”85 zou normaliter een finaleplaats moeten opleveren. In de finale, die op zaterdagavond doorgaat, kan heel veel. Dat weet Vanderelst meer dan wie ook na haar vierde stek op het WK voor junioren in een sterk Afrikaans getint gezelschap. Voor Babette Vandeput zal het erop aankomen om in de buurt van haar PR van 50m75 te komen om in de finale van het discuswerpen te mogen aantreden. Haar kampioenschap zou alvast geslaagd zijn met een finaleplaats. Zien we haar vrijdagavond nogmaals in actie tijdens de finale?

Op de 1500m krijgen zowel bij de mannen, als bij de vrouwen een duo aan de start. De mannen mogen donderdag aantreden. Tim Van De Velde, de scholier die op het afgelopen BK AC naar het brons snelde en Dries De Smet liepen allebei op de IFAM naar hun limiet. Van De Velde heeft met 3’44”21 de snelste tijd van de twee staan, al volgt De Smet amper twee honderdsten later. Beide heren zouden op basis van die tijden zeker aanspraak kunnen maken op de finale. Hun stevige prestaties op de 800m zullen ongetwijfeld van pas komen in de naar alle waarschijnlijkheid tactische races met een snel slot. De finale staat op zaterdagavond gepland. De 1500m is trouwens één van de drie disciplines waarin het Noorse supertalent Jakob Ingebritsen aan de start komt. Ingebritsen neemt daarnaast ook deel aan de 3.000m steeple en de 5.000m.

Tim Van De Velde (centraal ) tijdens zijn BR op de 3000m – Foto: Tomas Sisk

In het polsstokspringen bij de vrouwen treden opnieuw twee Belgen aan. Hanne De Baene en Melanie Vissers doen tijdens de kwalificaties een gooi naar de finale. De Baene lijkt hier met haar PR van 4m12 het meeste aanspraak op te maken. Voor Vissers, met een PR van 4m06, lijkt het een moeilijkere opgave te gaan worden. De finale vindt op zaterdagavond plaats.

Vrijdag 21 juli

Vrijdagochtend komt het Belgische trio op de hoge horden in actie. Tuur Bras, Simon Verherstraeten en Michael Obasuyi gaan op zoek naar een plaatsje in de halve finales. Onze Belgen waren het afgelopen seizoen goed voor respectievelijk 13”61, 13”77 en 13”92. Bras lijkt dus de grootste kanshebber op een plaats in de halve finales én finale. Voor Verherstraeten en Obasuyi lijken de halve finales, die in de namiddag gelopen worden, het hoogst haalbare. Kunnen onze heren hun persoonlijke records aanscherpen op de blauwe piste in Grosseto en zorgen ze op die manier voor een Belgisch feest(je) op onze nationale feestdag?

Justine Tinck – Foto: Alain Sennesael

Na de hoge horden is het de beurt aan het duo bij de vrouwen op de 1500m. Justine Tinck en Mathilde Deswaef zullen er een gooi doen naar een finaleplaats. Tinck gaat met de derde tijd van alle deelneemsters van start. Deswaef, die op het nippertje de limiet behaalde, mag als dertiende aantreden. Geraken onze landgenotes samen in de finale die op zondagavond gelopen wordt?

Het geweld op de halve fond stopt echter niet zomaar. Eliott Crestan komt namelijk in actie tijdens de reeksen van de 800m. Crestan, dit jaar al goed voor 1’48”38, heeft de zevende tijd van alle deelnemers achter zijn naam staan. Hij maakt dus aanspraak op de finale, maar daarvoor zal hij eerst de reeksen en halve finales moeten overleven in een erg sterk veld op de dubbele baanronde. De finale wordt zondagavond gelopen.

Vrijdagavond treedt opnieuw een scholiere aan. Lucie Ferauge neemt namelijk de 200m voor haar rekening. Ferauge start met de tiende tijd van alle deelneemsters en lijkt dus zeker van de halve finales, die zaterdagnamiddag gelopen worden, met haar PR van 23”73.

Zaterdag 22 juli

Met de twee laatste dagen in zicht is het tijd voor de tienkampers om zich te melden voor hun slopende tweedaagse. Ook hier krijgen we twee Belgen aan de start met Dimitri Montilla en Jean-Baptiste Nutte. Montilla nam vorig jaar deel aan het WK voor junioren in het Poolse Bydgoszcz. Nutte mocht twee jaar geleden dan weer aantreden op het WK voor scholieren in Cali. Beide heren gaan op zoek naar een PR onder de Toscaanse zon. Een plaats bij de beste tien ligt daarmee eventueel binnen het bereik van het tienkampduo.

De juniorenploeg op de 4x400m komt ook op zaterdag in actie. Sven Van Den Bergh, Gerbrand Huts, Julian Cobbaert en Dries Van Nieuwenhove doen een gooi naar de finale. Als ze die finale halen, dan kunnen ze het kampioenschap afsluiten op zondagavond. In die finale vervoegt Jonathan Sacoor hen naar alle waarschijnlijkheid.

Zondag 23 juli

Qua nieuwe namen komen alleen de teams op de 4x100m in actie op de allerlaatste dag. Bij de vrouwen bestaat het team uit Dominique Tchapda, Celine Gautier, Laures Bauwens, Hanne Claus en Lucie Ferauge. Bij de mannen mogen Kobe Vleminckx, Raphael Kapenda, Jordan Paquot, Marvin Nicque en Hamza El Asri onze landskleuren verdedigen. Voor beide teams lijkt het objectief om in de finale te komen. In zo’n finale op de 4x100m is er veel mogelijk zolang de stok vlot rondgeraakt.

Alle info van het kampioenschap vindt u hier.