De afgelopen maanden ging het Bashir Abdi niet voor de wind. Blessureleed hield hem zowel weg van het EK in Amsterdam als van het EK veldlopen van afgelopen winter. Ondertussen heeft Abdi niet stilgezeten en bereidt hij zich in Ethiopië voor op zijn eerste wedstrijd.

Al enkele jaren op rij trekt Abdi op hoogtestage naar het Ethiopische Sululta ter voorbereiding op zijn zomerseizoen. Ook dit jaar was dat niet anders. “Mijn voorbereiding in Sululta verloopt goed en mijn focus ligt momenteel vooral op het trainen van volume en werken aan de basis, hetgeen toch wel de sleutels zijn voor de lange afstanden. De atleten die deze winter aan de CrossCup deelnamen, hebben die voorsprong nu eenmaal al op mij.”

Foto: Filip Bossuyt

Dit jaar staat zijn zomer volledig in het teken van de 10.000m, de afstand waarop hij zich graag wil kwalificeren voor het WK in Londen. In Rio dubbelde de Gentenaar nog door zowel aan de 10.000m als de 5.000m deel te nemen, in Londen zou hij de 5.000m aan zich voorbij laten gaan. Met een persoonlijk record van 27’36″40 op de 10.000m kan Abdi alvast goede papieren voorleggen om beter te doen dan het minimum van 27’45″00. Uitspraken over zijn doelstellingen voor deze zomer blijven voorlopig nog uit. “Door de blessure van afgelopen winter heb ik veel achterstand opgelopen en weet ik niet hoe ver ik sta met mijn voorbereiding.”

Op 5 mei loopt de RCG-atleet zijn eerste wedstrijd van dit seizoen. Hij neemt in het Amerikaanse Stanford deel aan de Payton Jordan Invitational. Zijn deelname stond even op losse schroeven vanwege zijn Somalische afkomst en het inreisverbod  dat werd ingevoerd door de nieuwe Amerikaanse president. Ondertussen lijkt een visum in orde te komen, waardoor Abdi Amerika toch binnen zou mogen. Een tweede probleem dat zich stelde was dat zijn manager hem niet had aangemeld voor deelname aan de wedstrijd en de inschrijvingen al afgesloten waren. “De wedstrijd in Stanford is voor mij onmisbaar in mijn voorbereiding. Mijn trainer Peter Robbens heeft ondertussen de nodige stappen ondernomen en de organisatie van de meeting heeft uiteindelijk dan toch mijn deelname bevestigd”, vertelt Abdi opgelucht.