Sofie Van Accom traint sinds het Belgisch veldloopkampioenschap onder het goedkeurend oog van Dirk Engelen. Na een samenwerking van bijna vijftien jaar moet haar voormalige trainer Fons Wuyts wegens gezondheidsredenen een stap opzij zetten. “Fons en ik voelden elkaar perfect aan”, vertelt de 1500 meter-specialiste.

Na een zeer degelijk veldloopseizoen heeft Sofie Van Accom de stap gezet. Al van bij de cadetten trainde ze onder de vleugels van Fons Wuyts, maar door zijn ziekte wordt hij al enige tijd belemmerd om zijn taak als coach volledig naar wens uit te voeren. “Al vrij snel na de diagnose vorig jaar vond Fons dat ik al eens moest nadenken over een andere trainer”, schetst Van Accom de situatie. “Een moeilijke keuze, vooral omdat ik heel graag met hem heb samengewerkt, we voelden elkaar perfect aan.” Na enkele verkennende gesprekken viel de keuze op Dirk Engelen. Hij nam het roer over na het Belgisch veldloopkampioenschap, waar Van Accom een fraaie zilveren medaille wegkaapte. Engelen kan rekenen op een pak ervaring als hoofdtrainer bij de Topsportschool in Leuven en met Belgisch crosskampioenen Louise Carton en Zenobie Vangansbeke onder zijn hoede. “Ik kende hem vanop de CrossCup-wedstrijden en het klikte al vanaf de eerste kennismaking uitstekend. Daarnaast kan ik het ook goed vinden met Zenobie en Louise en dan is het leuk om bepaalde trainingen samen af te werken.”

In de paasvakantie zoeken heel wat atleten warmere oorden op en ook Sofie Van Accom stoomt zich in hogere temperaturen klaar voor het outdoorseizoen. Vanuit het Portugese Vilamoura, waar ze haar tweeweekse stage afwerkt, blikt ze terug op het begin van de samenwerking met Dirk Engelen. “Uiteraard is het een beetje wennen, maar Dirk volgt mijn trainingen al enkele maanden op en dat heeft toch wel geleid tot een vlottere overstap. Op deze trainingsstage leren we elkaar nog wat beter kennen en het is fijn om vast te stellen dat ik goed op de nieuwe prikkels reageer.”

Vorig jaar zag Van Accom het Europees kampioenschap aan haar neus voorbijgaan, maar dat wist ze even later dubbel en dik recht te zetten op de Nacht van de Atletiek. Met 4’07″30 tekende ze voor een verpulvering van haar record, maar mag ze ook ambities koesteren voor het WK deze zomer in Londen waar 4’07″43 voor nodig is. “Vorig jaar liep ik al onder de gevraagde limiet, ik weet dus dat het niet onmogelijk is. Stiekem droom ik wel van het WK, maar je mag niet vergeten dat ik mijn record in een nagenoeg perfecte wedstrijd neerzette. Als ik daar dit seizoen weer op kan rekenen, dan zit een ticket naar Londen er misschien wel in.”

Op 1 mei snijdt Van Accom in haar eigen Herentals met een 3000 meter haar seizoen aan. Nadien volgt de interclub, om dan op 20 mei voor het eerst te strijden tegen de klok op haar geliefkoosde 1500 meter. Daarvoor trekt ze naar het Duitse Tübingen, waarna ze in eigen land ook op de IFAM aan de start verschijnt. Op 11 juni wacht een volgend buitenlands avontuur, dan maakt ze haar opwachting op de hoog aangeschreven FBK Games in Hengelo.