Dé prestatie van alweer een druk dagje indooratletiek in Gent was ongetwijfeld de EK-limiet van Jan Van Den Broeck in de 800m. Ook Tim Van de Velde liet voor de zoveelste keer zijn talent blijken door het BR in de 1500m bij de scholieren te verpletteren.

Jan Van Den Broeck – Foto: Tomas Sisk

In de tweede loopfinale van de dag was het meteen prijs. Laurens Schockaert piloteerde trainingsmaatje Jan Van Den Broeck naar een prachtige 1’48″08. Die chrono volstaat voor voor Van Den Broeck om zijn ticket richting EK in Belgrado te mogen boeken. Viktor Benschop was tweede, en Pieter Sisk derde. Die laatste finishte in 1’52″71 oftewel de negende junioreschrono aller tijden. Niet veel later stond de hordefinale bij de mannen op het menu. Dario De Borger zorgde daarin met 7″95 voor een prima seizoensopener. Voor Belgrado is 7″70 nodig.

Nadien volgde het tweede hoogtepunt van de dag, en dat kwam er opnieuw in de halve fond. Na een nochtans trage start pakte Tim Van de Velde verschroeiend uit in de 1500m, en schudde zelfs een laatste ronde van 28 (!) seconden uit de benen. Met zijn 3’55″38 dook hij meer dan twee seconden onder het Belgisch record voor scholieren van Raf Wijns.

Ook over kortere afstanden werd er hard gelopen. In de 400m deed de 21-jarige Margo Van Puyvelde zomaar even anderhalve seconde – u leest het goed – van haar persoonlijk record af. Haar 54″66 brengt haar in de nationale top tien aller tijden. Ook bij de mannen ging het hard. De winst was met 48″03 voor Michaël Rossaert, Dylan Owusu was een sterke tweede in 48″11. Voor beiden betekende dit een dik persoonlijk record.

De laatste loopfinale was in Gent de 200m, en ook die bracht veel moois. Bij de vrouwen ging de zege naar scholiere Elise Lasser. Haar superchrono van 24″30 brengt haar op de tweede plaats aller tijden in ons land op slechts negen honderdsten van het nationaal record. Ook bij mannen maakte de jeugd de dienst uit: twee eerstejaars juniores werden één en twee. De titel was voor Jonathan Sacoor in 21″63, de vijfde Belgische junioreschrono aller tijden. Slechts één honderdste verder volgde vaste concurrent Sven Van den Bergh, die zo op nummer zes aller tijden komt.

Aurélie De Ryck – Foto: Jasper Jacobs

We vergeten uiteraard de kampnummers niet. In het verspringen verraste belofte Tobias Capiau door Cedric Nolf voor te blijven. Capiau kwam met zijn 7m55 nu al tot op 15 centimeter van de limiet voor het EK beloften aanstaande zomer. Nolf volgde met twee centimeter minder op stek twee. In het polsstokspringen ging Aurélie De Ryck eerder met 4m20 al over de Universiade-limiet, en dit keer ging het met 4m25 nog hoger. De Ryck is helemaal terug en kwam tot op 3 centimeter van haar persoonlijk record.

In het hoogspringen bij de mannen was de titel verrassend voor Emile Verdonck. Met een persoonlijk record van 2m15 bleef hij Bram Ghuys voor. Ook Jolien Boumkwo is vroeg op het seizoen al in goede doen. Met 16m31 in het kogelstoten verbeterde ze haar indoorrecord met liefst een halve meter. Boumkwo schuift zo van de vierde naar de tweede plaats aller tijden. Vroeg op het seizoen al in goede doen geldt ook voor meerkampster Hanne Maudens. Haar 1m81 in het hoogspringen betekende een mooie verbetering, want ze kwam van 1m73 indoor en 1m78 outdoor.