De lijst met eliteatleten voor 2017 bij de Vlaamse Atletiekliga is bekend. Almensh Belete, die dit seizoen geen enkele prestatie liet optekenen, krijgt een statuut onder voorwaarden. Ze moet zich op het EK cross in december bewijzen, of ze verliest haar A-status. Enkele anderen, waaronder Aaron Botterman, verloren wel hun A-statuut.

Zoals ieder jaar zijn er heel wat wijzigingen in de lijst met VAL-eliteatleten voor het komende seizoen. De criteria die nodig zijn om aan een A-statuut te komen zijn behoorlijk duidelijk, en zijn ook strikt toegepast. Behalve voor Almensh Belete. Max De Vylder, High Performance Manager van de VAL, geeft een woordje uitleg. “Almensh kon het afgelopen jaar door omstandigheden niet aan onze voorwaarden voldoen. Ze moet zich daarom bewijzen in het veld om haar statuut te behouden. Het is dus helemaal aan haar.” Belete kreeg met langdurige ziekte te kampen, en krijgt daarom dus nog even uitstel. Om haar A2-statuut te behouden moet ze op het EK in het Italiaanse Chia bij de eerste acht eindigen.

Zes atleten verliezen na het afgelopen seizoen hun A-status. Het gaat om Aaron Botterman, Matthias Broothaerts, Dario De Borger, Hannelore Desmet, Hanne Claes en Sara Aerts. Ze genieten wel nog enige steun van de VAL, maar die is niet meer van dezelfde orde. Hans Van Alphen houdt nog even in beraad of hij doorgaat met topsport.

Er zijn maar liefst negen nieuwkomers in de A-categorie: Stijn Baeten, Ben Broeders, Bram Ghuys, Isaac Kimeli, Renée Eykens, Jolien Boumkwo, Nenah De Coninck, Hanne Maudens en Sofie Van Accom.