België zinderde nog na de twee zesde plaatsen van Nafissatou Thiam en Eline Berings van gisteren, maar ook dag twee op het EK indoor in Göteborg werd een voltreffer voor onze landgenoten. Almensch Belete gaf het goede voorbeeld rond de middag. Ze plaatste zich zonder al te veel moeite voor de finale van de 3000m van morgen. Met 9’04”41 werd ze derde in haar reeks en zette ze de zesde tijd in totaal. Het wordt afwachten hoe de wedstrijd morgen zal verlopen en of de ex-Ethiopische in de laatste beslissende ronden de tempoverhoging zal kunnen opvangen.

Intussen was ook Tia Hellebaut aan haar kwalificatie in het hoogspringen begonnen. Een misser op 1m89 kon haar uiteindelijk niet verhinderen om zich vlot te plaatsen voor de finale. Met z’n negenen gingen ze uiteindelijk over 1m92, de Française Melfort viel – met teveel pogingen – uiteindelijk uit de boot. Heel wat meer problemen had ook de Italiaanse topfavoriete Alessia Trost. Trost bedwong deze winter als enige van de deelneemsters al de 2 meter, maar had vandaag drie pogingen nodig op 1m92. Benieuwd als zij haar niveau kan opkrikken tegen morgen.

De kansen in de finale van morgen zijn zowel voor Hellebaut als Belete behoorlijk gelijkaardig. Alles kan, niets staat vast. Zowel winst, podium of een top-8 behoren zeker tot de mogelijkheden. Het wordt morgen sowieso nagelbijten.

De enige Belgische finalist op zaterdag was leerkracht Lander Tijtgat. Gisteren plaatste Tijtgat zich met de verliezende tijden, maar met een persoonlijk record, voor de finale van de 3000m. Na de tegenslagen die hij deze winter te verduren kreeg (enkelinstabiliteit), was zijn kampioenschap (en seizoen) na gisteren sowieso al een voltreffer. Tijtgat kon voor de finale rekenen op zijn snelle benen van de 1500m en dus was alles nog mogelijk. De atleet van EA bekeek het – net als in de reeksen – van achteren uit, maar schoof met nog drie ronden te gaan enkele posities op. In een bijzonder lange spurt moest Tijtgat wel een kleine 6” toegeven op winnaar Hayle Ibrahimov, maar verbrak – net als gisteren zijn PR – en finishte met 7’55”59 als achtste. Met deze top-8 notering kan Tijtgat mogelijks aankloppen voor een (semi-)profcontract.