De derde zaterdag van mei was de start van een mooi Oordegems drieluik. Met vandaag het Kampioenschap van Vlaanderen en de komende twee weken ook nog de IFAM en de Putbosmeeting valt er heel wat te beleven in de deelgemeente van Lede. Op het KVV speelde een stevige wind parten in verschillende loopnummers, dus waren het niet toevallig enkele kampers die eruit sprongen. Ook de jonge generatie deed het opvallend sterk.

Hanne Maudens - Foto: Tomas Sisk
Hanne Maudens – Foto: Tomas Sisk

Ben Broeders begon eerder aarzelend aan de polsstokcompetitie, maar stak bij zijn derde poging op 5m20 wel meteen de Vlaamse titel op zak. Uiteindelijk belandde de lat op 5m61, ruim vier centimeter boven het gevraagde minimum voor het EK. Bij de eerste poging was het meteen raak voor de DCLA-atleet, die zo aansluit bij inmiddels 13 andere individuele EK-gangers. Broeders poogde nog op 5m70, het nationaal record op naam van Thibaut Duval en Kevin Rans en tevens limiet voor de Spelen, maar faalde driemaal. 5m61 is wel goed voor een gedeelde derde plaats op de all-time nationale ranglijst en de beste sprong van de laatste 7 jaar.

Wie ook mocht juichen in Oordegem was juniore Hanne Maudens. Maudens plaatste zich al voor het WKU20 op de zevenkamp, maar sprong vandaag met 6m48 ook vlotjes voorbij de richtprestatie van 6m30 voor deelname aan het verspringen, niet toevallig één van haar betere nummers. Ze schuift er meteen mee op naar de tweede plaats op de nationale ranglijsten aller tijden. Enkel Sandrine Hennart deed ooit beter (6m55).

Dario De Borger won de 110m horden met 13”70 in de reeksen en bleef in de finale slechts 7 honderdsten van de EK-limiet bleef. Denis Hanjoul verbeterde zich in zijn zog naar 13”73, een top-10 prestatie aller tijden waardig.

Ook Manon Depuydt was een jonge atlete die garant stond voor een knappe prestatie. Met 23″73 pakte de ACME-atlete goud op de 200m en bleef amper 4 honderdsten boven de limiet voor het WK junioren. De wind blies officieel zelfs stevig in het nadeel (al bereikten ons berichten dat die metingen niet meteen betrouwbaar zouden geweest zijn).

Op de halve afstand (100m) gingen Andreas Vranken en de vijf jaar jongere Kobe Vleminckx al hard in de reeksen, maar vooral hun respectievelijke chrono’s in de finale (10″56 en 10″58) waren stevig.

Ondanks de stevige wind, pakten Justien Grillet (53″97) en Alexander Doom (47″48) met snelle tijden het goud op de baanronde. Deze laatste bleef  zo amper 69 honderdsten boven de WKU20-limiet. In zijn zog was scholier Sven Van Den Bergh (AVKA) wel goed voor een internationale limiet. Hij klokte 47″65 en dook zo comfortabel onder de gestelde EKU18-limiet van 48″37. Vorige week was hij nog goed voor 48″43.

Nog opvallend: Timothy Herman werd in het speerwerpen voor een negende (!) maal Vlaams kampioen.

Bekijk alle uitslagen van het Vlaams kampioenschap hier.