Zondag vindt in het diepe zuiden van Frankrijk het tweeëntwintigste EK veldlopen plaats. In Hyères wordt op en rond een paardenrenbaan gestreden om de medailles. Onze nationale delegatie is aanwezig met vijftien atleten die ongetwijfeld tot het uiterste zullen gaan om de Belgische eer hoog te houden. Vandaag leest u wat er van de junioren verwacht mag worden. De kansen van de senioren en beloften werden de afgelopen twee dagen al ingeschat. Er wachten u ook nog interviews met trainers en begeleiders en informatie over de mogelijkheden om het EK live te volgen.

Lisa Rooms en Vanessa Scaunet, het duo van Olympic Essenbeek Halle, mogen de spits afbijten voor België. Voor Rooms is het de eerste kennismaking met een internationaal kampioenschap. Zij liet de afgelopen weken zien dat ze in de vorm van haar leven verkeert. Onder meer met een vijftiende plaats bij de senioren in Mol, maar vooral met winst op de erg zware Joker+ CrossCup in Roeselare. Het zal ongetwijfeld een wedstrijd in de wedstrijd worden met haar clubgenote Vanessa Scaunet, die vorig jaar 57ste werd op het EK in Samokov. Scaunet wil ongetwijfeld beter doen dan vorig jaar. Op de Warandeloop in Tilburg maakte ze alvast een goede beurt door als derde te finishen. In Roeselare moest ze na een beklijvend duel nipt de duimen leggen voor Rooms. Waar beide dames zullen uitkomen, blijft koffiedik kijken. Voor de overwinning is het dat niet: de Duitse Alina Reh lijkt de uitgesproken favoriete te zijn. De 18-jarige won afgelopen zomer op het EK voor junioren in het Zweedse Eskilstuna zowel de 3.000m als de 5.000m en dat op amper 24 uur tijd. Voor onze noorderburen komt Veerle Bakker aan de start.

Waartoe is Belgische juniorenploeg in staat?

Met Simon Debognies, Dieter Kersten, Sebbe Francken, Jennen Mortier en Dorian Boulvin krijgen we een sterk collectief aan de start. Debognies en Kersten, goed voor respectievelijk zilver op de 5.000m en brons op de 10.000m op het EK op de piste afgelopen zomer, zijn onze grote namen. Zij mikken dan ook op een plaats bij de eerste tien en durven dromen van de top vijf. Debognies van OEH, die in Roeselare overtuigend naar winst snelde, wil vooral zijn mindere prestatie van vorig jaar uitwissen. In Samokov moest hij toen tevreden zijn met een 68ste plaats. Voor Dieter Kersten staat er een bikkelharde strijd te wachten voor een plek in de top tien. Sebbe Francken kan na winst in Tilburg op het snelle parcours zeker een plaats in de top twintig bemachtigen. Het is natuurlijk afwachten hoe hij omgaat met de stress op zijn eerste grote internationale afspraak. Jennen Mortier en Dorian Boulvin zijn de jongsten van het juniorenteam maar kunnen zeker en vast hoge ogen gooien. Beiden legden al een sterk seizoen af en plaatsten zich dan ook terecht voor het EK. Het doel van deze ploeg is een plaats bij de beste zes landen, wat zeker binnen de mogelijkheden van dit collectief ligt.

Vlnr. Dorian Boulvin-Dieter Kersten-Simon Debognies- Sebbe Francken - Jennen Mortier - Foto: Johnny De Ceulaerde
Vlnr. Dorian Boulvin – Dieter Kersten – Simon Debognies – Sebbe Francken – Jennen Mortier – Foto: Johnny De Ceulaerde

Uit buitenlandse hoek is het vooral kijken naar Julien Wanders. De Zwitser liep een teleurstellend EK outdoor, maar liep later op het seizoen wel naar een ongelooflijke 28’49″ op de 10km van Berlijn op straat. Bovendien verbleef hij de afgelopen weken ook in Kenia ter voorbereiding van het EK. We kunnen wel stellen dat hij dé te kloppen man is. Het Italiaanse trio met titelverdediger Yemaneberhan CrippaYohanes Chiappinelli, de Europese kampioen op de 3000m steeple en Pietro Riva, de Europese kampioen op de 10.000m zou wel eens voor een tactisch steekspel kunnen zorgen. Verder is het ook uitkijken naar onze noorderbuur Stan Niesten, die ongetwijfeld mee zal strijden met onze landgenoten om een plaats bij de beste tien.