Mogelijk goed nieuws voor enkele Belgische atleten: op de meeting van de Internationale Atletiekfederatie IAAF van 26 november werd beslist om in totaal 17 limieten voor de aankomende Olympische Spelen te versoepelen. Ook alle nationale olympische comités zijn intussen op de hoogte gebracht. Zij kunnen nu beslissen om al dan niet die versoepelde limieten te hanteren.

De oorspronkelijke limieten dateren van april 2015, maar er was altijd mogelijkheid tot aanpassing gelaten.  Na het WK in Peking zou een analyse volgen. Die is nu gebeurd en de IAAF besliste dus om enkele wijzigingen door te voeren, vooral om meer atleten te laten voldoen aan de limieten en zo dichter bij het vooropgestelde aantal atleten te geraken.

Indien België de limieten overneemt, heeft dit positieve gevolgen voor verscheidene atleten. Zo zou Louise Carton de limiet op de 5000m al beet hebben; met haar 15’23”82 duikt ze onder de gevraagde 15’24. Jeroen D’Hoedt komt op de steeple tot op amper drie honderdsten van de gevraagde 8’30”00 en de 800m-limiet voor de vrouwen komt met 2’01”50 mogelijk binnen bereik van Renée Eykens.

Zelf snuffelen in de aangepaste minima, kan hier (pdf-bestand).