Dag 4 van het WK zit er inmiddels op. Geen Belgen vandaag op de atletiekpiste, maar voor onze Oranje Special gelukkig wel twee Nederlandse atleten. Hoe doen onze noorderburen het en kunnen ze ons opnieuw kloppen in de medaillestand? U leest het hier. Straks komt overigens ook ons algemeen overzicht van de buitenlandse prestaties eraan.

Churandy Martina - Foto: Erik Van Leeuwen
Churandy Martina – Foto: Erik Van Leeuwen

Churandy Martina kwam vandaag aan de start van het tweede nummer op zijn agenda, de 200m. Martina klaagde na zijn uitschakeling in de halve finales van de 100m over hamstringklachten, en wist niet volledig zeker of dat het verstandig was om ook de 200m voor zijn rekening zou nemen. Gisteren besliste hij echter dat hij zich voldoende fit voelde voor de halve baanronde, en de 31-jarige sprinter uit Curaçao kroop vandaag dan ook met de nodige portie vertrouwen in de startblokken. Martina kwam aardig uit die voor hem ó zo moeilijke bocht en snelde naar een tweede plek in zijn serie in 20″22. Martina liet de Panamees Alonso Edward (20″11) voor, maar kon naar eigen zeggen al wat krachten sparen voor de halve finales, die staan morgen geprogrammeerd.

SIfan Hassan op de Memorial Van Damme - Foto: Tomas Sisk
SIfan Hassan op de Memorial Van Damme – Foto: Tomas Sisk

En dan was er ook nog de 1500m van Sifan Hassan. Gisteren liet ze weten dat ze ook nog aan de start van de 5.000m zal komen later dit kampioenschap, tenzij ze vandaag het goud veroverde op de 1500m. Dat gebeurde niet, Genzebe Dibaba liep autoritair naar de wereldtitel. Nadat de race traag op gang kwam en de eerste 800m in een bijzonder langzame 2’25 werd afgewerkt, legde Dibaba er met nog twee ronden voor de boeg duchtig de pees op. Zo duchtig zelfs dat Hassan een flinke tussenversnelling moest plaatsen. De 23-jarige atlete uit Arnhem kwam van achterin het groepje van de 12 finalisten en moest eerst een reeks geloste dames voorbij om aansluiting te maken met het kopgroepje dat nog uit vijf à zes atletes bestond. Dibaba keek niet meer om en na een rondje van 58 seconden kwam Hassan langzaam dichterbij. De bel weerklonk en in de laatste ronde, die ook aan een verschroeiend tempo van om en bij de 58 seconden werd afgesneld, kwam ze stilletjes aan opzetten. Ook de Keniaanse Kipyegon en Dibabas landgenote Seyaum waren nog in de running  voor de medailles, maar op zo’n 200m van het einde leek Dibaba niet meer te stoppen. Het duel voor zilver werd uitgevochten tussen Kipyegon en Hassan, en waar Hassan in de laatste rechte lijn goed aanzette moest ze uiteindelijk toch nog Kipyegon voor zich dulden om uiteindelijk een mooie bronzen medaille op te strijken. Dibabas eindtijd van 4’08″09 zegt veel over het verloop van de wedstrijd, maar met 4’09″36 was Hassan niet eens zo heel ver verwijderd van dat goud. Ze maakte enkele tactische foutjes die haar wellicht zuur opbreken… Misschien voor volgend jaar in Rio? Wie weet…

Morgen staan de reeksen van de 800m gepland en ook daarvoor staat Sifan ingeschreven. Of ze daadwerkelijk in actie zal komen wordt morgen samen met de medische staf en trainer Honore Hoedt beslist.

De volledige uitslagen van dag 4 van het WK atletiek vindt u hier.