Eindelijk, zaterdag gaat het wereldkampioenschap atletiek van start in Peking. Het belooft het hoogtepunt van het jaar te worden voor de atletiekwereld. Gedurende negen dagen zullen de beste atleten van over de hele wereld vechten om op het podium te geraken. Slechts één van hen zal de wereldtitel pakken in zijn discipline. Onze Belgische delegatie bestaat dit jaar maar liefst uit 16 atleten en één ploeg. Wie van hen zal zichzelf overtreffen en wie komt er in aanmerking voor een medaille? We blikken alvast vooruit op het WK met ex-atlete, bronzen medaillewinnares op het WK van 2007, zilveren medaillewinnares van de Spelen in (jawel) Peking en kersverse mama: Elodie Ouedraogo. Een bijdrage van Wout Verhoeven.

Heb je de afgelopen tijd, mede door de geboorte van je zoontje, de atletiek nog wat kunnen volgen?

Foto: Erik Van Leeuwen
Foto: Erik Van Leeuwen

“Ja toch wel, ik ben de atletiek eigenlijk altijd blijven volgen. Zelf heb ik 22 jaar lang atletiek beoefend én ik heb het ook altijd zeer graag gedaan. Op het juiste moment heb ik besloten om afscheid te nemen zonder er ooit spijt van te hebben gehad. Dat maakt dat het nog steeds heel leuk blijft om de atletiek te volgen en te kijken naar wat de mensen presteren die na me zijn gekomen. Ik heb absoluut een hart voor de atletiek en het doet me daarom ook enorm plezier om te zien dat er bijvoorbeeld zoveel medailles werden behaald op het EK junioren. België maakt grote sprongen voorwaarts en we worden sterker in de breedte!”

Zijn er ook bepaalde prestaties die jou zijn opgevallen in de aanloop naar dit WK, zowel op nationaal als internationaal vlak? Zijn er bovendien prestaties die je hebben verbaasd?

Philip Milanov - Foto: Tomas Sisk
Philip Milanov – Foto: Tomas Sisk

Philip Milanov is toch wel de revelatie van 2015, vind ik. Als je de Diamond League-meeting van Londen kan winnen, waar steeds een sterk deelnemersveld is en waar alle toppers maar al te graag willen werpen, dan is dat een zeer goede waardemeter voor een naderend kampioenschap.”

“Ik ben zeker ook aangenaam verrast door de sterke 23”11 van Cynthia Bolingo op de 200m, gezien haar jonge leeftijd enerzijds en het feit dat ze een EK beloften achter de rug had waar ze zich op de koop toe op de 400m had toegelegd anderzijds. Dat ze die goede vorm zo lang heeft aangehouden bewijst voor mij dat ze iemand is om in het oog te houden naar de toekomst toe. Bovendien kan dit ook een nieuwe frisse wind betekenen voor de Belgische sprint en hopelijk ook wel voor de aflossingen. In principe is ze goed voor beide: de 4x100m en de 4x400m.”

‘In het algemeen vind ik dat de Belgen het allemaal zeer goed doen. Iedereen die deel uitmaakt van de delegatie, hoort daar ook echt te zijn op het WK. Je hebt vaste waarden die al jaren goed meedraaien en ervaring hebben met kampioenschappen op hoger niveau. Iedereen heeft het nodige gedaan om zich te plaatsen en verdient het dan ook om daar te zijn. Ik ben er zeker van dat ze daar op het WK nog een schepje bovenop zullen doen.”

“Op wereldvlak is het mij enorm opgevallen dat de 400m zo sterk vooruit is gegaan en een sterk deelnemersveld heeft gekregen met veel nieuwe namen waarvan ik nog niet van gehoord heb of met atleten die dit jaar veel beter zijn geworden. Er wordt echt zot hard gelopen op die baanronde bij de mannen. Maar anderzijds zeggen die tijden vaak niet veel in de aanloop naar een kampioenschap. Uiteindelijk zullen die 8 atleten die op dát moment het sterkst zijn, de finale lopen. Je kan met een schitterende tijd naar een WK afreizen maar het is nog altijd datgene wat je in de halve finale en nadien in de finale presteert wat telt.”

De gevraagde minima zijn voor dit WK wat meer versoepeld tegenover vroeger. Vind je dat een goede zaak?

“Absoluut,  het biedt gewoon meer mogelijkheden. Vroeger moest je als vrouw 11”20 en 22”70 lopen op respectievelijk de 100m en de 200m. Je moest dus al van het niveau van Kim Gevaert zijn om überhaupt naar een kampioenschap te mogen gaan. Nu, dankzij die versoepelde limieten, is het goed mogelijk dat meerdere atleten één of twee jaar willen opofferen en zich volledig op atletiek willen toeleggen om te zien waar ze kunnen geraken. Als dat dan eenmaal lukt, zijn ze vertrokken en krijgen ze de nodige ondersteuning om optimaal te kunnen trainen. Ik ben een grote voorstander van die versoepelde limieten. Mensen kunnen zich nu ook beter voorbereiden en niet elke wedstrijd moet erop of eronder zijn. Dat was vroeger niet altijd zo. Je had dan soms atleten die alles op één wedstrijd zetten, hun limiet wel haalden, maar dan eigenlijk al over hun piek heen waren op het kampioenschap zelf.”

Wat verwacht je van onze Belgische atleten? Wie kan er in aanmerking komen voor een medaille?

“Op papier maakt de 4x400m ploeg uiteraard het meeste kans, maar sport is geen exacte wetenschap. Elke atleet heeft een kans op een medaille vanaf het moment dat ze de “arena” betreden. Het belangrijkste is nog steeds dat je terug naar huis kan met een mooie prestatie achter je naam.”

“Ik vermoed dat iedereen wel op het juiste moment in vorm zal zijn. Mensen met ervaring, zoals de Borlées en de Belgian Tornados, hebben nooit echt ontgoocheld op een kampioenschap. Je kan op voorhand wel discussiëren over het feit of ze al dan niet onder die 45” hebben gelopen. Als zij eenmaal op een kampioenschap staan, dan presteren ze ook. Jonathan was vorig jaar geblesseerd en Kevin had een moeilijk seizoen. Afgezien van dat feit presteren ze al sterk vanaf de Olympische Spelen van 2008 waar ze toen, ik zie het nog voor mij, als 20 jarigen net een finale misliepen.”

Michael Bultheel Foto: Tomas Sisk
Michael Bultheel Foto: Tomas Sisk

“Wat Michael Bultheel de laatste weken heeft laten zien, bewijst dat hij in bloedvorm is en belooft veel goeds. Als hij het goed aanpakt, zie ik hem wel een 48”80 lopen wat hem een top 8-plaats kan opleveren. Je ziet ook dat hij meer zelfvertrouwen heeft en dat hij gelooft in de manier waarop hij zijn wedstrijd loopt. Ik ben zeer benieuwd naar wat hij gaat lopen! Ik denk ook dat Axelle Dauwens het goed zal doen. Haar prestaties op het EK in Zürich hebben bewezen dat ze kan groeien in een kampioenschap. Die 400m horden is echt een tricky discipline. Vanaf de halve finales gaan er van de 24 atleten maar 8 door en wordt er bijgevolg een serieuze schoonmaak gehouden. Je merkt ook dat meisjes die normaal gezien onder de 55” lopen plots ook beginnen te tellen en beseffen dat ze bij de eerste twee van hun halve finale moeten eindigen om rechtstreeks geplaatst te kunnen zijn voor de finale. Er wordt veel zenuwachtiger gelopen en zo kunnen atleten, die op papier beter zijn, fouten maken. Het is dan zeker interessant om als underdog aan de start te staan aangezien je niets te verliezen hebt. Zo heb ik ook de laatste twee jaar kunnen profiteren van het feit dat sommige sterke meisjes een steek lieten vallen waardoor ik wel hoger eindigde.”

Nafi Thiam - Foto: Tomas Sisk
Nafi Thiam – Foto: Tomas Sisk

Nafi Thiam zal het ongetwijfeld ook zeer goed doen. Ze heeft al elke keer mooi gepresteerd op een kampioenschap. Ze zal zeer sterke concurrentie krijgen en is bovendien nog heel jong, ze hoeft dus in principe nog geen medaille te pakken. Daar heeft ze zeker en vast nog tijd voor. Ik denk wel dat ze minstens top 8 kan halen.Als je kijkt naar wat Pieter-Jan Hannes heeft laten zien in Hengelo en op de Diamond League-meeting van Oslo (waar hij het BR op de mijl verpulverde, red.), dan zie je dat hij over sterke eindsprint beschikt. Dat heb je nodig op een kampioenschap wanneer het er op aankomt. Landen waar er meerdere atleten geselecteerd zijn op zo’n afstandsnummer gebruiken hun minder sterke atleten als kanonnenvlees om hun sterkere atleten door de rondes heen te trekken. Hij zal alert moeten zijn, maar dat kan hij ongetwijfeld.”

“Ik vind het ook knap dat Jeroen D’hoedt zich na één jaar op de 3000m steeple kan plaatsen voor het WK. Dat zal hem zelfvertrouwen geven en het kan een hele goede leerschool zijn met het oog op een selectie voor de Olympische Spelen van volgend jaar. Wat Thomas Van Der Plaetsen momenteel presteert na zo een korte tijd van herstel met chemo, valt met geen pen te beschrijven. Hij verlengde zijn titel op de Unversiade en mag weer een sterke plaats verdedigen op een WK. Eindeloos respect! Ook hem zie ik hoog eindigen. Ik kijk ook zeker uit naar de wedstrijden van Anne Zagré. Met haar PB dat ze gelopen heeft in Heusden kan ze ver komen. De versnelling die ze in haar laatste 40 meter liet zien was enorm sterk en als ze dat kan overdoen op het WK zal ze ongetwijfeld ver geraken tussen de hordeloopsters die de afgelopen jaren ook sterk vooruit zijn gegaan.”
“Ik kan enkel en alleen besluiten dat we een zeer sterke lichting hebben dit jaar en dat we ons aan veel mogen verwachten. Ze hebben allemaal heel veel potentieel. Het Bird’s nest in Peking heeft een zeer snelle ondergrond en het is er bijna windstil. Alle omstandigheden kunnen er dus in hun voordeel werken! Ik ga het zeker op de voet volgen.”

Stel dat je één wedstrijd moet kiezen waar je echt naar uitkijkt, welke zou dat dan zijn?

“Dan toch wel het duel op de 100m tussen Usain Bolt en Justin Gatlin. Ik verwacht nog altijd dat Bolt sneller zal zijn dan Gatlin, maar er is inderdaad al heel veel over Gatlin gezegd geweest. Hij is 33 jaar en loopt nu sneller dan toen dat hij destijds betrapt werd op dopinggebruik. Daar heb ik toch wel gemengde gevoelens bij. We moeten daar heel eerlijk over zijn, het geeft geen goede look aan onze sport! Als je een straf hebt uitgezeten van 4 jaar en vervolgens terugkomt en de sprint domineert, dan kan je je wel de vraag stellen of hij hard getraind heeft of dat hij “slimmer” is geweest dan de rest. Hij wordt bijvoorbeeld ook weer bijna overal met open armen ontvangen, terwijl Dwain Chambers destijds met de Balco-affaire overal werd geschuwd. Hij was nergens meer welkom. Gatlin heeft het in dat opzicht wel allemaal mooi voor mekaar.”

“Ik hoop gewoon dat Bolt doet wat dat hij moet doen en wint. Het is echt te hopen voor de mannensprint dat hij wint en dat de anderen gewoon een schouderklopje en een medaille krijgen zodat er voor de rest niet al teveel poeha rond gemaakt zal worden. Indien Gatlin wint, komt heel de discussie weer op gang of het wel allemaal clean kan. Dat geeft geen positief beeld weer van de atletiek in het algemeen.”

Voor de laatste vraag verwijs ik graag naar de poll op onze website: Welke Belg gaat volgens jou het hoogst scoren?

“Milanov is voor mij zeker en vast de revelatie. Ik hoop natuurlijk ook dat Michael (Bultheel, red.) heel hoog scoort omdat wij lang samen hebben getraind. Ik verwacht dat de Borlées weer boven water gaan komen en ik hoop dat ze dat daadwerkelijk zullen doen. Ze draaien al zo lang mee op dat hoge niveau van de 400m, wat een zeer slopende discipline is. Het is bijna onmogelijk om jaar in jaar uit steeds beter te presteren op dat nummer.”

Dankjewel Elo voor deze vooruitblik. We kijken samen met jou uit naar wat al onze Belgische atleten gaan laten zien op het WK en wensen ze alvast veel succes!