Moeilijk te geloven, maar toch waar: op 6 juni liep Abdelaati Iguider in het Zuid-Franse Marseille naar een wereldjaarbeste van 3’32”88 op de 1500m. Straf, dat zeker, maar niet zo straf als het lijkt. De race begon immers van aan een verkeerde startlijn, zo ontdekte een lid van de LetsRun.com-community.

Op 10 juni bekeek een zekere ‘Deanouk’ de beelden van Marokkaan Abdelaati Iguiders uitmuntende prestatie op de 1500m op de meeting in Marseille. Met de chronometer bij de hand, merkte hij dat de tussentijden geen steek hielden: 25″9 voor de eerste 200m, 30″9 voor de volgende, dan weer 27″5 om te vervallen naar 30″9, opnieuw op te pikken richting 27″5 en in te storten naar 31″5. Vreemd, zeker op zo’n hoog niveau met uitstekende hazen voorhanden. Verklaring? Hij mat de tijden telkens van startlijn tot finish en van finish tot start, alleen … lag de start verkeerd.

In de racevideo zie je hoe de atleten op seconde 27 aan de correcte startlijn opgesteld staan, maar dan van de wedstrijdleiding te horen krijgen dat ze nog naar voren mogen komen. Enkele vreemde blikken volgen, maar niemand protesteert. Ongezien.

Het uitgebreide verhaal (met nog enkele screenshots ter verduidelijking) leest u hier.