Twee dagen na de Diamond League in Doha, vond vandaag de tweede Diamond League plaats in Shangai. Opvallende prestaties kwamen er van Mutaz Essa Barshim in het hoogspringen en Almaz Ayana op de 5000 meter.

De Colombiaanse Caterine Ibargüen was de eerste van de avond die een overwinning behaalde. Ze won het hink-stap-springen met 14m85. De Rus Aleksandr Menkov won het verspringen bij  de mannen met 8m27, Amerikaan Jeff Henderson sprong een centimeter minder ver en werd tweede.

Het discuswerpen bij de mannen werd gewonnen door de Pool Piotr Malachowski met 64m65, hij werd gevolgd door zijn landgenoot Robert Urbanek. Drievoudig olympisch kampioen Gerd Kanter kreeg zijn discus niet verder dan 60m71 en werd pas voorlaatste. In het kogelstoten bij de vrouwen moest de Europees kampioen Christina Schwanitz enkel de Chinese Lijiao Gong voor zich dulden. Gong gooide met 20m23 als enige boven de grens van de 20 meter. In het speerwerpen bij de vrouwen gooide HuiHui Lu met 64m08 naar een meetingrecord.

Het hoogspringen bij de mannen beloofde een strijd te worden tussen Mutaz Essa Barshim en Bohdan Bondarenko, maar dat werd het niet. Barshim maakte er een onemanshow van en stopte vrijwillig nadat hij 2m38 klaarde. Bondarenko kwam niet hoger dan 2m32. Het polsstokspringen bij de vrouwen werd gewonnen door de Griekse Nikoleta Kiriakopoulou.

De pistenummers werden geopend door de vrouwen op de 400 meter horden. De Jamaicaanse Kaliese Spencer won en zette met 54″71 de beste wereldjaarprestatie op de tabellen. Achter haar volgden vijf Amerikaanse atletes. Op de 1500 meter bij de mannen was het uitkijken naar Amerikaan Ben Blankenship, hij had zich op de World Relays al in de kijker gelopen op de DMR en ging vandaag de strijd aan met een leger Keniaanse atleten. Blankenship kwam als vierde over de meet in 3’35″48, Silas Kiplagat won de wedstrijd in 3’35″29. De eerste zes atleten eindigden allemaal in dezelfde seconde. Op de 800 meter bij de vrouwen won ook een Keniaanse atlete. Eunice Sum haalde het in de sprint van de Marokkaanse Malika Akkaoui in 2’00″28.

Kevin Borlée werd vijfde in een sterk veld op de 400 meter. Daarover leest u hier meer(+racevideo). Kirani James won in 44″66. In de 200 meter bij de mannen hield Alonso Edward  uit Panama drie Jamaicanen achter zich. Hij won nipt in 20.33.

Ayana Almaz won de 5000 meter in 14’14″32, daarmee blijft ze amper drie seconden boven het wereldrecord van Tirunesh Dibaba. Almaz zette met haar tijd een meetingsrecord, een Diamond League record én de beste wereldjaarprestatie neer. Daarbovenop is haar tijd nog eens goed voor de derde snelste 5000 meter ooit bij de vrouwen.

De laatste wedstrijd van de avond, de 110m horden, werd gewonnen door David Oliver. Hij won in een tijd van 13.17, voor Orlando Ortega en Aries Merrit.

De volledige uitslag kan u hier vinden.