Vandaag vond het Vlaamse kampioenschap alle categorieën plaats in Beveren. Het werd een druilerige dag in het Waasland. Ondanks de mindere omstandigheden werden heel wat sterke én opmerkelijke prestaties neergezet. Wij zetten voor u de belangrijkste prestaties op een rijtje.

Vanessa Sterckendries - Foto: Johnny De Ceulaerde
Vanessa Sterckendries – Foto: Johnny De Ceulaerde

Tijdens de ochtendsessie werden er vooral reeksen en kampnummers afgewerkt. Sietske Lenchant van ROBA mocht de bloemen mee naar huis nemen in het hinkstapspringen. Haar sprong van 13m01 leverde haar de vijfde Vlaamse titel op een rij op, daarmee komt ze ook op de derde plaats aller tijden. De limiet voor het EK voor beloften in Tallinn, van 13m25, komt daarmee ook in zicht. Vanessa Sterckendries van OEH maakte haar favorietenrol waar in het hamerslingeren. Ze bleef met 60m78 nipt onder haar seizoensbeste van 61m05. De limiet voor het EK voor beloften bedraagt 62m64 en lijkt dus ook binnen handbereik. Patricia Blondeel en Harmke Vanblaere vervolledigden het podium met worpen van respectievelijk 51m78 en 48m83.

Hierna was het de beurt aan de mannen en vrouwen op de 5000m. Bij de vrouwen nam Karen Van Proeyen van ROBA resoluut de leiding. Ze slaagde er echter niet in om Jolien Boonen en Evy Pieters te lossen. Dit tweetal snelde Van Proeyen in de laatste ronde voorbij. Toen ook Denys Yewbdar van DCLA, die in het eerste deel van de wedstrijd ook een tijd het tempowerk had verzorgd, voorbij Van Proeyen snelde volgde opmerkelijke actie van Van Proeyen. Ze stapte namelijk uit de wedstrijd. Boonen van ACHL won in 17’49″63, Pieters van HAC werd tweede in 17’52″30 en de derde plaats ging dus naar debutante Denys Yewbdar in een tijd van 17’57″35. Bij de mannen kregen we een soortgelijke wedstrijd. Hier was het Dennis Laerte van DCLA die voor het nodige kopwerk zorgde. Ward Van Der Kelen van OEH en Cedric Van De Putte van HAMM waren zijn metgezellen en die laatstgenoemde was op het einde het snelst. Hij bleef met 14’59″05 Van Der Kelen nipt voor. Laerte moest genoegen nemen met de derde plek met een tijd van 15’09″94.

Elien De Vocht - Foto: Tomas Sisk
Elien De Vocht – Foto: Tomas Sisk

Het polsstokspringen bij de vrouwen werd geteisterd door de wisselende omstandigheden. Deze omstandigheden zorgden voor een uniek gebeuren, want Elien De Vocht van AVZK en Aurelie De Ryck van LYRA legden exact hetzelfde parcours af. Hierdoor waren er tijdelijk twee Vlaamse kampioenes. Dit zorgde voor het invoeren van een barrage, iets wat nog nooit eerder werd gedaan op een Vlaams kampioenschap. De lat werd opnieuw op 3m90 gelegd, De Vocht ging er in haar eerste barragepoging over, waardoor zij de titel binnenrijfde. Scholiere Hanne De Baene van OB werd derde met een sprong over 3m60.

Timothy Herman van ACME wierp zijn speer 73m93 ver. Dat was goed voor zijn zevende Vlaamse titel op een rij. Solomon Commey van VAC verlengde zoals verwacht zijn titel in het hinkstapspringen met een sprong van 15m19.  Tim De Coster van DCLA deed dat kunstje over in het hamerslingeren met een worp van 61m86.

Net na de middag stonden de finales op de vlakke 100m en op de hoge horden geprogrammeerd. Bij de mannen werd het een spannende strijd tussen Dario De Borger van ROBA en Denis Hanjoul van DCLA. Het was de snelle start van De Borger die hem de titel bezorgde in 13″90. Hanjoul werd tweede met 13’96, tienkamper Niels Pittomvils van LOOI vervolledigde het podium met 14″54. Bij de vrouwen haalde de meer ervaren Dorien Van Diest van OEH het van de juniores Chloë Beaucarne van DEIN en Shari Lammens van RCG. De eindtijd van 13″95 was 4 honderdsten trager dan de tijd die ze tijdens de ochtendsessie had weten neer te zetten.

Op de vlakke 100m was Sarah Rutjens van RCG zoals verwacht de beste in een tijd van 12″04. De strijd om het zilver was zeer spannend tussen Elke Vereecken van VOLH en Laurence Lobbens van DEIN. Het was de ervaring die het opnieuw van het aanstormende talent haalde, want Vereecken bleef Lobbens 1 honderdste voor met 12″19. Bij de mannen was Yannick Meyer van ACW aan het feest, zijn 10″74 was tevens goed voor de beste Belgische jaarprestatie. Wout Verhoeven van VAC en Lars Herreman van KKS mochten het podium op als nummers twee en drie.

Stijn Baeten - Foto: Jasper Jacobs
Stijn Baeten verlengde zijn titel op de 1500m – Foto: Jasper Jacobs

Van de 100m gingen we naar de 1500m. Hier was de winst voor Sofie Van Accom van ACHL, die Renée Eykens van KAPE nipt kon afhouden en haar naar de EK-limiet voor junioren loodste, waarover u hier meer kan lezen. Bij de mannen werd het evenzeer spannend. Het werd een relatief trage wedstrijd tot er net voor het ingaan van de laatste ronde versneld werd door Wesley De Kerpel van ROBA. Pieter Claus van EA, Stijn Baeten van BONH en Michael Somers van LYRA haakten hun wagonnetje aan. Het waren Claus en Baeten die op en over De Kerpel gingen, een prangend sprintje zou dus beslissen over de winst. De titel leek lange tijd voor Claus, maar in de laatste meters werd hij nog geremonteerd door Baeten, die net als vorig jaar het zegegebaar kon maken na 3’52″49. Het verschil bedroeg na 1500m amper 6 honderdsten. De Kerpel bolde drie seconden later als derde over de finish.

Jurgen Verbrugghe van HAC verlengde, ondanks een mindere worp van 16m78, zijn Vlaamse titel in het kogelstoten. In het verspringen bij de vrouwen was Els De Wael van AVLO de enige die over 6m sprong. Met 6m04 was de Vlaamse titel voor haar. Favoriete Hannelore Desmet van LOOI sprong 1m74 hoog en dat volstond voor de winst in het hoogspringen. Omdat Jolien Boumwko van RCG haar pijlen op het kogelstoten had gericht, werd het een open strijd in het discuswerpen. Annelies Petroons van OEH leverde bij haar eerste worp meteen haar visitekaartje af. Die eerste poging van 51m82 volstond dan ook voor de winst.

Lotte Scheldeman - Foto: Tomas Sisk
Lotte Scheldeman – Foto: Tomas Sisk

Heleen Helsen van ACA won de eerste reeks op de 800m in 2:17.80, normaal geen buitengewone prestatie, ware het niet dat ze bijna de Vlaamse titel mee naar huis mocht nemen. De tweede, snellere reeks was namelijk doorgekomen na 400m in 1’13”. Lotte Scheldeman van ADD slaagde er door een snelle tweede ronde nog net in om de tijd van Helsen te verbeteren. Yentl Vandenberghe van AVLO werd tweede na Scheldeman en mocht als derde mee het podium op. Bij de mannen geen gelijkaardig scenario. Aaron Botterman van KAAG nam autoritair de leiding in de snelle reeks, de doorkomst aan de 400m was echter niet snel met 56″.  Botterman zette al aan de 500m aan en alleen Nicky Coemans van ACKO kwam nog in de buurt van Botterman. Het werd nog nipt in de laatste rechte lijn, maar de winst was toch voor de atleet van KAAG in 1’50″96. Scholier Jochem Vermeulen van KAPE zette een sterke prestatie neer met 1’53″31 en mocht daarmee als derde het podium op.

Axelle Dauwens - Foto: Ruben Van den Berghe
Axelle Dauwens – Foto: Ruben Van den Berghe

Op de 200m moest titelverdedigster Justien Grillet van VS, Hanne Claes van DCLA laten voorgaan, Claes haalde het in 23″78. Bij de mannen was de winst voor de bronzen medaille op de 100m, Lars Herremans van KKS. Door het afzeggen van favoriet Arnout Matthijs werd het een open strijd, waarin Seppe Thys van ACME nipt de duimen moest leggen voor Herremans, die won in een tijd van 21″53. Op de vlakke 400m snelde hordeloopster Axelle Dauwens van ACME afgescheiden naar de winst in een tijd van 53″83. Bij de mannen leek topfavoriet Stef Vanhaeren van KAPE op weg naar de winst, maar hij werd in de laatste meters voorbijgesneld door Vincent Vrijsen van AVT, die het haalde in 48″36. Op de 400m horden was de winst voor Nenah De Coninck van KAAG, zij voelde de hete adem van Katrijn Boone van HAC in haar nek, maar hield nog 60 honderdsten over op Boone. De eindtijd van 1’00″17 was net iets meer dan een seconde trager dan haar seizoensbeste van vorige week op de interclub in Kessel-Lo. Daar verzekerde ze zich al van het EK voor junioren. Bij de mannen ging de winst zoals verwacht naar Tim Rummens van DCLA in een tijd van 51″42. Jori Stroobants van VITA en junior Dylan Owusu vervolledigden het podium.

Ben Broeders  - Foto: Tomas Sisk
Ben Broeders – Foto: Tomas Sisk

Door de afzegging vanwege de slechte weersomstandigheden van Niels Pittomvils, lag in het polsstokspringen de weg naar winst open voor Ben Broeders van DCLA. Hij won met een sprong van 5m10, de lat werd nog op de limiet voor het EK voor beloften gelegd, 5m30, maar dit was te hoog gegrepen voor Broeders. Melissa Dupré van VAC verlengde haar titel in het speerwerpen, nadat ze haar speer 51m48 ver had geworpen. Jolien Boumkwo van RCG, stootte haar kogel opnieuw verder dan de limiet voor het EK voor beloften, haar Vlaamse titel was het logische gevolg met een worp van 15m51. Jeroen Vanmulder van DAC leek de favoriet voor het verspringen, maar vorige week op de interclub werd hij al fel belaagd door man in vorm Wim Marynissen van AVKA. Vandaag trok Marynissen aan het langste eind met 7m44, Vanmulder sprong 1 cm minder ver en moest zich met het zilver tevreden stellen. Edwin Neys van DCLA won het discuswerpen met 52m95. In het hoogspringen werd het een open strijd door de afwezigheid van Bram Ghuys. Emile Verdonck van AZW zag zijn winstkansen hierdoor stijgen. Het was dan ook Verdonck die met een sprong van 2m04 mocht vieren.

De volledige uitslag vindt u hier terug.