Dwars door Brugge viert nu zondag 10 mei haar 35ste verjaardag. Speciaal voor die jubileumeditie vertrekt de 15 km op de nieuwe balkonrotonde. Er worden 7.500 deelnemers aan de start verwacht.

Dwars door Brugge biedt naar goede gewoonte een omloop doorheen het historische centrum van de stad. Dit jaar kent het parcours van de 15 km een primeur: het startschot van die wedstrijd zal aan de nieuwe balkonrotonde gegeven worden. Ook de finish is verplaatst, die ligt nu in de Spoorwegstraat, waar vroeger de start gegeven werd.

Organisator Rudy Vannieuwenhuyse, tevens sportambassadeur van Brugge, was er vanaf het prille begin van Dwars door Bruggebij. “Vijfendertig jaar geleden hadden we ongeveer 700 deelnemers. Dat lijkt misschien weinig, maar toen was dat best een goede opkomst voor de eerste editie van een wedstrijd. De uitstraling van Brugge lokte natuurlijk heel wat lopers”, zegt Vannieuwenhuyse trots in een persbericht van organisator Golazo. “We hebben flink gesleuteld aan het parcours. Dankzij een goede samenwerking met het stadsbestuur en de politie kunnen we de deelnemers de mooiste stukken van Brugge laten zien.”.

Voorlopig staat de teller in Brugge op ruim 5.000 voorinschrijvingen. Daarbij blijft de 15 km veruit de populairste afstand. Er wordt ook een 5km en een kids run georganiseerd.

Diaz Rodriguez en Woldu voor eigen volk

De Bruggelingen Alexander Diaz Rodriguez en Ghirma Woldu bezetten vorige week de eerste en tweede plaats tijdens de Knokke 10K en willen die prestatie uiteraard herhalen. Zondag zullen ze het opnemen tegen de winnaar van de vorige editie van Dwars door Brugge: Lander Van Droogenbroeck. Bij de vrouwen wordt het een strijd tussen Anne-Marie Danneels en Gwendolyn De Deyne, de nummers twee en drie van de Knokke 10K. In Brugge zullen ze rekening moeten houden met Veronique Coene. Zij behaalde vorig jaar de derde plaats. Veerle Van Linden, in Antwerpen de sterkste, is er in Brugge niet bij.

Programma:

  • 13u30: Chiquita Kids Run 1 km (4 – 12 jaar)
  • 14u00: Dwars door Brugge 5 km
  • 15u00: Dwars door Brugge 15 km