Charlotte Sijmens mocht vorige zomer naar het WK junioren op de 3000m steeple nadat ze op de IFAM het nationaal record verbeterde. Afgelopen winter zagen we haar veel minder door een blessure. Ondertussen kan ze weer trainen, en trapte ze ook haar zomerseizoen al af met een winnende 1500m in 4’39 op het PK. We spraken onder meer over haar blessure en over haar plannen voor komende zomer.

Onlangs werd het WK voor 2021 aan Eugene toegewezen. Hoe kijk je terug op die ervaring van jou vorig jaar? Hoop je stiekem binnen zes jaar nog eens terug te mogen?

“Het was een hele toffe en leerrijke ervaring met een toffe groep en aangename sfeer. De wedstrijd zelf was niet zoals ik had gehoopt, maar ik heb weer een paar dingen geleerd die we hopelijk kunnen gebruiken naar andere wedstrijden en kampioenschappen toe. Ik denk dat elke atleet die meegedaan heeft wel hoopt dat hij ooit terug in Amerika zal staan op het WK.”

Je geraakte geblesseerd, hoe en wanneer gebeurde dat?

“Ik ben geblesseerd geraakt eind november, maar ben toch nog blijven doortrainen tot aan de crosscup in Brussel (22 december). Daarna heb ik heel de winter in het zwembad gezeten. Het is een ‘aangeboren blessure’, dus ze zou ooit een keer naar boven komen. Na een intensieve hordetraining had ik opeens veel last van mijn heupgewricht en na de crosscup kon ik niet meer lopen van de pijn. Toen zijn we verder gaan uitzoeken wat ik had.”

Hoe verliep de revalidatie?

“De revalidatie verliep gewoon, niet sneller of trager dan verwacht. Ik heb vele uren in het zwembad en op de fiets doorgebracht. De revalidatie was met ups-and-downs, en met veel proberen. Maar uiteindelijk kunnen we nu weer volop trainen zonder last.”

En de stage in Monte Gordo met Pasen, hoe verliep die?

“De stage verliep zonder problemen aan de heup. Ik heb al mijn trainingen goed kunnen afwerken en een mooi aantal kilometers gedraaid.”

Wat zijn je doelen deze zomer ?

“Een blessurevrije zomer zou al een mooi begin zijn. Daarnaast zou ik graag mijn tijden op 800, 1500, 3000 en 3000 steeple willen scherper stellen. De rest is mooi meegenomen. Tallinn zit in mijn hoofd maar met mijn blessure wil ik voorzichtig zijn en ga ik geen uitspraken doen over naar het EK te gaan. Ik moet sowieso dan al mijn PR verbeteren. Ik heb ook nog niet echt een zicht op de wedstrijdplanning.”

Waarom is steeple jouw ding?

“Het is een discipline waar je wat uitdaging voor moet willen en doorzettingsvermogen voor moet hebben, en dat spreekt mij wel aan.”