Zondag weerklonk in Marokko het startschot van de Marathon des Sables. Ooit kwam televisiemaker Tom Waes met zijn programma Tomtesterom op het idee om de ultraloop van 250km uit te lopen. Vandaag kwamen aardig wat Belgen aan de start met het idee de finish te halen in de loodzware omstandigheden die het plaatselijke gebied met zich meebrengt.

In een zanderige, bergachtige omgeving van 40 graden of meer moeten de lopers in 7 dagen, verdeeld over 6 verschillende etappes, de eindstreep proberen te overschrijden met een rugzak waar al hun benodigdheden inzitten. Alleen water en tenten worden door de organisatie voorzien.

Bijna 1500 deelnemers, een nieuw record, kwamen vandaag aan de start in Marokko, waaronder 45 Belgen. Marc De Keyser, één van die deelnemers, liep al marathons op Antarctica, maar gaat nu zo’n temperatuurswijziging van om en bij de 60 graden tegemoet. Deze winter schreef hij nog de Antarctic Ice Marathon op zijn naam. Jongste Belg aanwezig is Vincent Siringo. Hij telt amper 26 lentes en loopt voor het goede doel. Per km die hij loopt, sponsoren mensen de MS-liga. De 59-jarige Marie-Noëlle Charlier is de oudste van het Belgische groepje.

De eerste etappe was 36,2km. De uitslagen kan u hier terugvinden. U kan ook live beelden krijgen van de finish via deze link.