Marathon des sables

Na zes dagen waar de deelnemers maar liefst 240 kilometer moesten afleggen door de woestijn in het zuiden van Marokko haalden 20 van de 21 deelnemende Belgen de finsh van de ‘Marathon des Sables’. De omstandigheden waren zeer bar: temperaturen tot 40 graden en een blakende zon.

Xander Denys
Xander Denys

Van de 1.000 deelnemers aan ‘de zwaarste marathon ter wereld’ hebben er slechts 57 er onderweg de brui aangegeven. Dat is zeer opvallend bij zo’n zesdaagse ultraloop door de woestijn. De overwinning bij de mannen was voor de vijfde keer voor de 40-jarige Mohamad Ahansal. De Marokkaan deed er net geen 19 uur over. Met deze 5de overwinning komt hij alsmaar dichter bij de 10 overwinningen die zijn broer behaalde op diezelfde ‘Marathon des Sables’.  Salameh Al Aqra uit Jordanië (winnaar 2012) werd tweede op bijna drie kwartier en de Spanjaard Miguel Capo Soler vervolledigde de top 3 met bijna 1u30 achterstand op de winnaar. Bij de vrouwen trok de Amerikaanse Meghan Hicks aan het langste eind met een tijd iets onder de 25 uur.

Bij de Belgen eindigde Lieven Van Linden als eerst in een tijd net boven de 27 uur. Daarmee bleef hij net iets minder dan een uur voor op de slechts 22-jarige Belg Xander Denys (foto). Met deze man hadden wij in aanloop op deze marathon nog een interview. Dat is hier te herlezen. Derde Belg werd Christophe Thomas met een tijd van 33 uur en 42 minuten.

Hoe was het dit jaar? Met onderstaan filmpje kan je de sfeer een beetje opsnuiven.

De uitslag van de 20 Belgen vind je op running.be