Televisiezender Één pakte exact één week geleden uit met een gloednieuw programma waarin ze tien sporters en de nationale vrouwenvolleyploeg volgen in hun aanloop naar de Olympische Spelen in Rio, die volgende zomer plaatsvinden. Onder hen vijf grote namen uit de Belgische atletiek met Hans Van Alphen, Bashir Abdi, Nafi Thiam, Lindsey De Grande en Dylan Borlée. Wat hebt u gemist in de eerste aflevering? Hieronder proberen we u met een samenvatting warm te maken voor de tweede deze avond omstreeks 20u40 op Eén!

Beginnen deden we met Dylan, de jongste broer van de Borlée-telg. Na het drukke topsportersleven, hoort een fotoshoot ook tot de verplichtingen van Dylan en zijn broers Kevin en Jonathan. “Ik draai liever toertjes op de piste, maar dat het er nu eenmaal bij hoort”, vertelt Dylan. De draad wordt weer opgepikt op de dag van de historische Memorial Van Damme in 2013, waar de drie broers voor een wereldprimeur zorgden door voor het eerst samen aan de start van een internationale wedstrijd te komen. Dylan werd laatste en was zichtbaar ontgoocheld, maar zoals zijn vader hem na de race vertelde was het de ervaring die telde. We zijn nu één week later, Dylan heeft het afgelopen weekend zijn eigen (voor)naam gemaakt op het EK indoor in Praag.  ‘Afspraak in Rio’ begon de opnames op 1000 dagen voor de Olympische Spelen,  waardoor u nu kan zien hoe hij aan zijn weg naar dit succes timmerde.

lindsey de grande weglopen is geen optieWe kregen ook Lindsey De Grande te zien op een pistetraining in Brugge. De ondertussen 25-jarige atlete werd zesde op het EK indoor op de 1500m in 2011. Ze had die winter ook al het Belgisch indoor record twee keer scherper gesteld. In juli van hetzelfde jaar stortte haar wereld in toen er chronisch leukemie bij haar werd gediagnosticeerd. Londen in 2012 leek ver weg, Lindsey bleef strijdvaardig. Door de zware medicatie bleek Londen onhaalbaar, maar Lindsey beet door. Hierover schreef ze ook haar boek dat twee weken geleden uitkwam, waar u hier overigens meer over kan lezen. Haar moeder Dorine tekent vaak present op haar trainingen. Zij heeft een enorme bewondering omdat Lindsey zo strijdvaardig blijft ondanks haar ziekte.

In de aflevering van vandaag om 20u40, wordt het uitkijken naar de voorbereidingen van Hans Van Alphen, Bashir Abdi en Nafi Thiam. Nog 522 dagen tot Rio, stay tuned.