Zondag vindt in Hannuit de ondertussen vijfde manche van de Lotto CrossCup 2014-2015 plaats. Met deze manche wordt het tweede luik van het regelmatigheidscriterium op gang geschoten. De cross in Hannuit kan overigens uitpakken als European Athletics Permit Cross/Meeting waardoor heel wat buitenlandse delegaties zullen afzakken.

Bij de junioren vrouwen wordt het uitkijken wat de Belgische atletes kunnen tussen de grote Britse en Ierse delegaties. Vanessa Scaunet van OEH heeft in het klassement een kloof van 28 punten op clubgenote Lisa Rooms en lijkt dus af te stevenen op eindwinst, maar ze koos ervoor om naar het Spaanse Elgobar af te zakken om er haar winst van vorig jaar te verdedigen. Een opportunineit dus voor haar clubgenote Rooms om de puntenkloof te verkleinen.

Dieter Kersten is momenteel leider bij de junioren mannen. Zijn broer Maarten en Sebbe Francken volgen in het klassement op respectievelijk 17 en 22 punten. Voor deze junioren wordt het knokken tegen een vooral heel grote Ierse delegatie, ook Groot-Brittannië vaardigt aardig wat atleten uit.

Louise Carton en Veerle Dejaeghere  - Foto: Tomas Sisk
Louise Carton en Veerle Dejaeghere – Foto: Tomas Sisk

Bij de senioren vrouwen kan het nog een spannende strijd worden tussen belofte Louise Carton en veterane Veerle Dejaeghere. Carton verdedigt een voorsprong van 6 punten op Dejaeghere. Wie alvast niet aan de start komt is Almensch Belete, de atlete kampt met buikgriep en moet noodgedwongen forfait geven*. De Belgische atletes zullen hoogstwaarschijnlijk niet voor de overwinning strijden aangezien de winnares van vorig jaar, de Ethiopische Birthukan Adamu, opnieuw aan de start verschijnt. Zij zal het meest concurrentie moeten verwachten van de Bahreinse Gashaw Belay Tigist, die zondag nog de beste was in de sterkbezette cross in het Franse Le Mans. Verder komen er ook een rist aan Britse, Duitse, Poolse en Nederlandse atletes aan de start.

Een open strijd kan er bij de senioren mannen verwacht worden, tussen de Belgen althans. Met Balew Yemataw Birhanu uit Bahrein, vorige week nog tweede in Le Mans, de Ethiopiërs Dame Tasama en Getachew Asegid en de Kenianen Bernard Kiplangat Ett en Thomas James Lokomwa aan de start lijkt het een Afrikaans onderonsje te zullen worden. De Canadees met Vlaamse roots, Reid Coolsaet, lijkt de man te worden met wie de Belgen zich zullen moeten meten. Deze Belgen worden aangevoerd door Isaac Kimeli, die in de uitgezuiverde stand op nummer één prijkt met 55 punten. Abdelhadi El Hachimi en Stijn Garain volgen op respectievelijk 6 en 16 punten en zijn dan ook de grootste bedreiging voor Kimeli. Achter hen is er de strijd om de vierde en vijfde plek in het klassement waarop zowel de gebroeders Basemans, Kim Ruell, Jesse Stroobants en Steven Casteele nog kans maken.

In de korte cross kan Franky Hernould al bijna op twee oren slapen, want de kloof met Brecht Bertels bedraagt maar liefst 38 punten. De strijd voor de andere ereplaatsen ligt nog openvanaf de tweede plaats van Bertels, hier bevinden zich namelijk vijf atleten binnen de 10 punten.

De deelnemerslijst kan u hier bekijken.

*Over het forfait van Almensch Belete kan u op Atletiek Vlaanderen meer lezen.

1 REACTIE

  1. El Hachimi speelt ‘uitgezuiverd’ 15p kwijt, want de 8p van Brussel tellen hoe dan ook mee.

Reacties zijn gesloten.