De eerste Crosscupmanche van 2014 werd meteen de eerste manche in Wallonië. De cross in Hannuit maakt deel uit van het EA Permit Cross criterium en trekt daarom jaarlijks heel wat internationale toppers. De Belgen wanen zich een weg tussen het Afrikaanse geweld en strijden tegelijk om de punten in het eindklassement van de Crosscup.

Adamu wint na zilver in 2013, Belete mee op podium

Bij de vrouwen nam leidster in het CC-klassement, Veerle Dejaegheremeteen het heft in handen. Zij scheidde zich in de eerste ronde af met landgenote Almensh Belete, een vijftal Afrikaanse dames en de Poolse Dominika Nowakowska. Veerle Van Linden vond in de achtergrond een goede metgezel in Nathalie Ameloot. Het tempo ging voorin algauw de hoogte in vooraan en Dejaeghere was één van de eerste slachtoffers. Uiteindelijk was het vooral onder aanvoeren van het Keniaanse duo Virgina Nyamba en Linah Cheruto en het Ethiopische tweetal Mekdes Bekele en Birthukan Adamu dat zich een definitieve kopgroep vormde. Belete en Nowakowska hadden het moeilijk, maar pikten aan.

Het ingaan van de laatste ronde was voor Adamu, tweede vorig jaar, het teken om het vuur aan de lont te steken. Net toen het tempo dreigde te verwateren, plaatste ze een fikse versnelling en scheidde zich meteen af. Verwarring alom even later, toen bleek dat Adamu zich van ronde had vergist. Ze viel algauw terug en in de versplinterde achtervolgende groep was het Belete die samen met Cheruto de aansluiting maakte voorin.

In de slotfase moest Belete dan toch lossen bij haar Afrikaanse collega’s. Adamu bleek in een korte spurt sneller dan haar Keniaanse metgezelle. Belete liep binnen op een handvol seconden. De Poolse Nowakowska liep knap binnen als vierde. Veerle Dejaeghere consolideerde haar positie als tweede Belgische en kwam binnen als zevende. Zij blijft ook stevig leidster in de Crosscup-tussenstand. Veerle Van Linden wist nog net binnen de top tien te finishen.

Mbishei wint na Kerkrade ook Hannuit, Abdi loopt in op D’hoedt

Bashir Abdi - Foto: Jasper Jacobs
Bashir Abdi – Foto: Jasper Jacobs

De Keniaan Titus Mbishei voerde het tempo meteen na de start fors omhoog bij de mannen. Bashir Abdi, Jeroen D’hoedt en Abdelhadi El Hachimi probeerden het moordende Afrikaanse tempo voorin bij te houden, hoewel deze laatste algauw terugviel. In de achtergrond streed Jesse Stroobants samen met Koen Naert voor de top-5 bij de Belgen en liepen zo algauw in op El Hachimi.

Bij het ingaan van de derde ronde spatte de kopgroep uit elkaar. Mbishei, die vorig weekend ook al won in Kerkrade, waande zich algauw te sterk voor de andere Afrikanen en diepte zijn voorsprong stelselmatig uit. De in België verblijvende Dame Tasama legde beslag op de tweede stek. Siraw Kebebe en Birhan Nebebew, een Ethiopische duo, vonden elkaar op plaatsen drie en vier. Bashir Abdi kwam in een achtervolgende groep terecht met Crosscup-leider Jeroen D’hoedt en zag zijn kans. De Gentenaar plaatste halfweg een versnelling en TEW-student D’hoedt moest algauw laten begaan.

Bij het ingaan van de laatste ronde lag het goud en zilver vast. Titus Mbishei liep bijzonder ontspannen naar winst, Dame Tasama zag niemand uit de achtergrond terugkomen. Voor de overige ereplaatsen werd het bikkelen en ook voor Abdi en D’hoedt leek nog alles mogelijk. Uiteindelijk wisten zij knap stand te houden tussen het Afrikaanse geweld. Abdi wist nog net zijn voorsprong op D’hoedt te behouden. De jonge Belgen finishten als vijfde en zesde. D’hoedt blijft wel leider in de Crosscup. Belgisch kampioen Koen Naert wist zich nog binnen de top-10 te handhaven, net als Marokkaanse Belg Abdelhadi el Hachimi.

Uitslag dames

1. Birthukan Adamu (ETH)
2. Linah Cheruto (KEN)
3. Almensh Belete (BEL)
4. Dominika Nowakowska (POL)
5. Virgina Nyamba (KEN)
6. Mekdes Bekele (ETH)
7. Veerle Dejaeghere (BEL)
8. Asifaw Taye (ETH)
9. Veerle Van Linden (BEL)
10. Dominika Napieraj (POL)

Uitslag mannen

1. Titus Mbishei (KEN)
2. Dame Tasama (ETH)
3. Birhan Nebebew (ETH)
4. Andrew Man’Gata (KEN)
5. Bashir Abdi (BEL)
6. Jeroen D’hoedt (BEL)
7. Damte Kuashu (ETH)
8. Siraw Kebebe (ETH)
9. Koen Naert (BEL)
10. Abdelhadi El Hachimi (BEL)

Alle uitslagen vindt u hier.