Thomas De Bock trok na de overwinning van OEH op de CrossCup Relays in Gent op stage naar Kenia. Daar werd vooral aan de basis gewerkt met het oog op de CrossCup manche in Roeselare en het verdere verloop van het seizoen. Na afloop van de veldloop in Ertvelde van afgelopen zondag hadden we een kort gesprek met de regerende Oost-Vlaamse kampioen in het veld.

Thomas, je werd veertiende in Roeselare nadat je net terugkwam van stage in Kenia, had je hogere verwachtingen gesteld?

“Jazeker, ondanks dat we in Kenia vooral aan de basis gewerkt hebben, draaide het daar enorm goed. Ik trok dan ook met vrij hoge verwachtingen richting Roeselare. In Roeselare liep ik zeker geen slechte wedstrijd, maar had achteraf het gevoel dat ik veel meer in mijn mars had dan een veertiende stek.  Uiteindelijk bleek ook dat mijn lichaam wat tijd nodig heeft om de switch van hoogte naar laagte goed te verteren. Dit was duidelijk merkbaar in de CC van Brussel, waar ik pas het gewenste effect had van de stage.

In Brussel werd je op de CrossCup vierde Belg, een sterke prestatie om je mindere wedstrijd van Roeselare uit je hoofd te zetten?

“Mijn prestatie in Brussel was echt een opsteker! Het was ook een bevestiging van mijn stijgende conditiepeil sinds mijn terugkomst uit Kenia. Zoals al eerder gezegd plukte ik pas in Brussel de vruchten van mijn stage.”

De cross in Ertvelde leek heel goed te gaan tot in de laatste ronde, waarin je viel en Lahlal El Hassane met je meesleurde.  De zege lag hierdoor voor het grijpen voor Kim Ruell, die de hele wedstrijd had gecontroleerd. Je kwam op het einde nog heel dicht maar Kim kon je nog net afhouden. Was je ontgoocheld of is dat deel van het crossen?

Thomas De Bock in de kleuren van het Olympic Running Team
Thomas De Bock in de kleuren van het Olympic Running Team

“Bij het ingaan van de laatste ronde maak ik een foutje door Lahlal el Hassane mij de tweede plaats te laten afsnoepen. Wanneer ik bovenop het bergje el Hassane terug voorbij snelde, kwam ik daarbij vrij hard ten val. Dit was mentaal ook wel een dreun, want ik liep op dat moment echt wel op reserve en de kloof met El Hassane en Ruell was ineens vrij groot. Ik had direct alle hoop op een eerste of  tweede plaats opgegeven, maar tot mijn grote verbazing was ik in staat om nog zeer dicht tot Ruell te naderen. Natuurlijk heerste er na de wedstrijd veel ontgoocheling, maar dat hoort natuurlijk bij de sport.”

Wat staat er op de planning de komende weken?

“In tegenstelling tot andere jaren waar ik meer regionale crossen liepga ik het volledige CrossCupcircuit proberen afwerken. Hopelijk resulteert dit in een mooi eindklassement. Ook is dit een nieuwe stap in mijn verdere ontwikkeling als atleet.”