Foto: Jasper Jacobs
Foto: Jasper Jacobs

Vanessa Sterckendries kende in 2014 haar jaar van de doorbraak. De hamerslingeraarster haalde een achtste plaats op het WK voor junioren en stelde daarmee in één keer het nationaal juniorenbeste scherper. “Er gaat geen dag voorbij zonder dat ik aan het WK terugdenk”, blikt de studente toegepaste informatica, die ook de nationale titel binnenhaalde, terug.

Sterckendries kwam op het WJK in het Amerikaanse Eugene 61m63 ver in de hamerfinale. Ze stelde daarmee het nationale juniorenrecord, met 61m11 sinds twee jaar op naam van Jolien Boumkwo, gevoelig scherper én haalde daarmee een heel verdienstelijke top-8 notering. “Het WK was werkelijk een geweldige ervaring”, aldus Sterckendries. “We zijn twee weken weggeweest, naar Amerika dan nog wel, en ik heb nog nooit zo hard gelachen in mijn leven! Alleen het eten kon wel beter, het was elke dag hetzelfde en na 14 dagen word je dat echt beu. Maar er gaat geen dag voorbij zonder dat ik eraan denk eraan. Dat is eigenlijk niet te verwonderen want mijn kamer hangt vol met de herinneringen van het WK.”

Toch had de Herentse atlete een dergelijk succesjaar niet voelen aankomen. “Bij de start van het seizoen was het doel al gewoon om eerst die limiet te halen. Na mijn eerste wedstrijd in Dampicourt strandde ik op amper 1cm van de limiet… Dat was zwaar balen, al wist ik dat het erin zat. Op de laatste dag van een 10-daagse trainingsstage wierp ik de limiet zelfs op training!” Met 59m98 op een meeting in Eeklo haalde Sterckendries uiteindelijk toch haar gram en lag haar retourticketje Eugene klaar. “Samen met mijn trainer Eddy Dhaenens stelde ik me sindsdien als doel om de finale te halen. Met een gevraagde kwalificatienorm van 59m50 moest dat lukken. Een eerste worp van 60m09 bevestigde mijn goede gevoel van de weken ervoor. Als negende gekwalificeerde had ik een worp boven de 61m nodig in de finale om die felbegeerde top-8 te halen. Met een nieuw Belgisch record lukte dat uiteindelijk. Iets waar elke atleet alleen maar van kan dromen!”

Terwijl velen al met hun hoofd bij de veldlopen of indoorwedstrijden zitten, is het seizoen voor Sterckendries nog niet afgelopen. “Ik ben nog niet bezig met het seizoen 2015 want ik heb 2014 nog niet afgesloten. Vorige week nog kwam ik op 6cm van mijn eigen juniorenrecord. Ik doe nog twee wedstrijden dit seizoen en hoop dat ik volgend seizoen naar de Europacup winterthrowing kan gaan. Dat zou wel weer een ervaring zijn die ik aan mijn lijstje kan toevoegen. Hopelijk is dit dan een eerste hoogtepunt van 2015 en daarna zien we wel waar de hamer landt.”

Na de laatste outdoorwedstrijden breekt een rustigere tijd aan voor de werpers. Ook voor Vanessa Sterckendries is dat niet anders. “Indoor is voor mij echt niet belangrijk. Ik zal net zoals vorige indoorseizoenen de kogelkampioenschappen in mijn leeftijdcategorie meedoen. Misschien voegen we nog enkele winterwerpwedstrijden in de buurlanden toe om op ritme te komen, maar dat zien we op het moment zelf hoe ik me voel.”