Oscar Pistorius is schuldig bevonden aan dood door nalatigheid op zijn vriendin Reeva Steenkamp. Dat maakte het Zuid-Afrikaanse Hooggerechtshof in Pretoria vandaag bekend.

Gisteren, op deel één van de uitspraak, werd Pistorius nog vrijgesproken van moord en doodslag, waarop maximaal 25 jaar gevangenisstraf stond. Op dood door nalatigheid staat maximum 15 jaar opsluiting. Experts verwachten een gevangenisstraf tussen de zeven en tien jaar. Pistorius kan nog in beroep gaan tegen de uiteindelijk strafmaat, die nog bepaald moet worden.

De rechter Thokozile Masipa zei gisteren al dat de atleet “nalatig” was, maar anderzijds kon niet bewezen worden dat Pistorius zijn vriendin wilde vermoorden toen hij door de badkamerdeur schoot op die onfortuinlijke valentijnsnacht in 2013. Omwille van die reden werd hij gisteren van moord vrijgesproken. Het eerste deel van het voorlezen van het vonnis eindigde gisteren met een ware cliffhanger. De rechter beschreef zijn daden die nacht als “haastig en buiten proportie”, waarmee ze mogelijks al alludeerde op een beschuldiging van doodslag.

Wat ging eraan vooraf?

In de nacht van 14 februari 2013, Valentijnsnacht, schoot Oscar Pistorius, Paralympisch atleet, zijn vriendin, het topmodel Reeva Steenkamp, neer. Zelf beweerde Pistorius altijd dat hij dacht dat er een inbreker in huis was. Nadat hij gestommel hoorde in de badkamer vuurde hij verschillende schoten af door de badkamerdeur. Volgens de openbare aanklager wist Pistorius maar al te goed dat zijn 29-jarige vriendin in de badkamer was. Ze zouden overigens vlammende ruzie gemaakt hebben vlak voor het gebeuren.