Het EK zit eraan te komen en u wil daar natuurlijk ook op voorbereid zijn. Wat er absoluut niet mag ontbreken is een voorbeschouwing. Hoe zit met de kansen van onze landgenoten, mogen we dromen van een medaille? U komt het hieronder allemaal te weten.

Foto: Jasper Jacobs
Foto: Jasper Jacobs

We vangen aan met de kampers. Welgeturfd zijn er dat voor ons land zes (tienkamp en zevenkamp inclusief). Beleefdheidshalve steken we van wal met de dames. Al mag die s geschrapt worden aangezien we hier maar over één dame spreken. Niet de minste natuurlijk, want de naam Nafissatou Thiam is inmiddels al een aantal maal de wereld rondgegaan. Was het niet om haar niet gehomologeerde wereldrecord, dan wellicht om haar EK-goud in Rieti of haar sterke optredens in het hoogspringen. Bij het maken van deze preview maakten wij gebruik van de Europese jaarranglijst als naslagwerk, en ook de uiteindelijke deelnemerslijst ligt bij ons de bank. Vooral dat eerste is totaal niet waterdicht dus garanties kunnen wij u niet geven, veronderstelling echter wel. Wij veronderstellen dat Nafi Thiam, die overigens over 10 dagen 20 jaar wordt, medaillekandidate is. Met een tweede beste jaarprestatie en vierde best PR (=SB) lijkt dat allicht wel te mogen. In Götzis kwalificeerde Thiam zich met een record van 6.508 punten. Enkel wereldindoorkampioene Nadine Broersen deed dit jaar beter met 6.539 punten. Samen met Broersen scoorden de Poolse Tyminska (PR:6.544 – SB:6.266) en de Franse Nana Djimou (PR:6.567 – SB: 6.212) ooit beter. Voor Tymiska moeten we al terug naar 2011, Djimou overtrof haarzelf in 2012. Het is natuurlijk denkbaar, bijna vanzelfsprekend, dat de concurrentie voor het eremetaal niet alleen maar uit die richting gaat komen. In een meerkamp kan veel gebeuren. Ook in de voorbereiding, die voor haar bovendien ook niet vlekkeloos verliep. Voor het BK moest de Naamse nog forfait geven wegens quadricepsklachten. Die zouden op dit moment gelukkig van de baan zijn en met afzeggingen van onder meer Dafne Schippers en Katarina Johnson-Thompson lijkt de weg voor een medaille open te liggen.

Thomas Van Der Plaetsen - Foto: Ruben Van Den Berghe
Thomas Van Der Plaetsen – Foto: Ruben Van Den Berghe

Voor Thomas Van Der Plaetsen ligt een medaille zeker ook binnen de mogelijkheden. Al zal hij wellicht beter moeten doen dan zijn seizoensbeste voor een podiumplaats in Zwitserland. De nog altijd maar 23-jarige Atletiek Vlaanderen-atleet werkte net als Nafi in Götzis zijn enige meerkamp van dit seizoen af, wat dus leidde tot een SB van 8184 punten. Op de Europese jaarranglijst staat Thomas met deze beste seizoensprestatie zesde, op de deelnemerslijst schuift hij een plaatsjes naar achteren naar een zevende stek. Ook voor hem verliep de weg naar Zürich wat hobbelig. Zelfs op z’n laatste wedstrijd vorig weekend te Ninove bleef hij niet gespaard. Een lichte voetblessure zorgde uiteindelijk voor maar enkele dagen trainingsachterstand, het kan wel tellen als je weet dat ook de rug de laatste weken fel opspeelde. Gelukkig is in de laatste volledige voorbereidingsweek (afgelopen week) alles weer in z’n plooi gevallen en moe(s)t hij de medailleambities niet opbergen. “Ik ga ondanks de verstoorde voorbereiding dan ook onverminderd voor een medaille op het EK en wil geen uitvluchten inroepen”, zo liet hij nog vallen op de site van zijn werkgever. Voor die medaille lijkt hij zijn PR (8.255 punten), gevestigd op het WK vorig jaar te Moskou, wel van de tabellen te moeten vegen aangezien vier man dit seizoen al beter deed. Op kop de Duitser Kai Kazmirek, al goed voor 8.471 punten. Wie we natuurlijk ook niet uit het oog mogen verliezen in de tienkamp is de Limburger Niels Pittomvils. 17 atleten deden dit seizoen al beter dan zijn SB en PR van 8.000 punten rond. De 22-jarige tienkamper wil in Zürich vooral tonen dat zijn prestatie in Madeira niet eenmalig was. Ervaring opdoen richting de toekomst is eveneens zijn niet onbelangrijk doel.

Arnaud Art - Foto: Jasper Jacobs
Arnaud Art – Foto: Jasper Jacobs

Met Arnaud Art zitten we met nog een jonkie bij de kampers. Met zijn 21-jaar lukte hij de U24-limiet. Ervaring opdoen zal ook voor hem de boodschap zijn vermits hij met z’n record van 5m55 24 polsstokspringers moet laten voorgaan op de seizoensbestelijst. Favoriet in deze discipline is ongetwijfeld de man die we begin september nog op de Memorial Van Damme gaan zien, Renaud Lavillenie.

Mathias Broothaerts - Foto: Tomas Sisk
Mathias Broothaerts – Foto: Tomas Sisk

We zijn nog niet uitgepraat over jonkie Arnaud Art of daar is de volgende al, Mathias Broothaerts. De LYRA-atleet die in Brussel zijn topvorm liet zien maakt wel een erg grote stap. Vorig jaar stond hij nog te acteren op het Europese juniorenkampioenschap in Rieti, nu is hij al te bewonderen bij de senioren, ook op Europees niveau. We zouden het bijna vergeten maar in werkelijkheid tekende ook Nafi Thiam vorig jaar nog present bij dat Belgische medaillefeest in Italië. Mathias heeft net als Art en Pittomvils niks te verliezen. Medailles staan er (wellicht) niet op het spel, enkel de drang om de finale te halen zal opspelen. Met zijn 20 jaar en een kleine maand is hij ook de tweede jongste van het verspringpak achter een 5 maanden jongere Griek. Met een PR en SB van 8m07 beschikt Mathias overigens over een gedeeld 9de seizoensbeste. De beste 8 van in de kwalificaties stoten door naar de finale dus wie weet wat mogelijk is…

Philip Milanov - Foto: Jasper Jacobs
Philip Milanov – Foto: Jasper Jacobs

Afsluiten doen we deze preview met het discuswerpen. Krachtpatser Philip Milanov is op papier geen grote medaillekandidaat, maar met het NR van 66m02 behoort hij daarentegen wel tot de Europese subtop. 6 deelnemers lieten dit seizoen hun discus reeds verder eindigen, één liet hem juist op dezelfde afstand als Milanov vallen. Als Milanov de vorm van op de FBK Games terugvindt, kan de medaille misschien wel in zicht komen al is het eveneens een tikkeltje onvoorspelbaar. Zo kan je met een slechte dag de kwalificaties niet doorkomen. Twee nulworpen kunnen je kansen wel heel erg verkleinen, drie laten ze helemaal in het water vallen. Maar de West-Vlaming heeft er alvast zin in. “Eerst door de kwalificaties zien te geraken. Pas daarna wil ik over een plaats spreken”, zo vertelde hij nog op de site van Atletiek Vlaanderen. Nadien gaf hij toch nog wat meer van zijn ambities prijs. “Top 8 in Zürich zou alleen maar voor meer erkenning zorgen.”

Vertrouwt u ons niet of prognosticeert u liever zelf? Het kan via deze deelnemerslijst.