Ook de komende vijf jaar staat de toekomst van de IAAF Diamond League vast. Dat verzekerde IAAF-voorzitter Lamine Diack op een persconferentie naar aanleiding van de eerste manche in Doha. De Diamond League is sinds jaren hét toonaangevende zomerse atletiekcriterium in de wereld.

“De Diamond League is een heel belangrijke peiler voor de IAAF”, aldus Diack. “Ik ben dan ook verheugd te kunnen aankondigen dat we een overeenkomst hebben met verschillende partners om de Diamond League op z’n minst tot 2019 te organiseren.” Sinds 2010 kennen we de regelmatigheidscriterium in zijn huidige vorm. Daarvoor gingen de wedstrijden door het leven als Golden League manches. “Onze doelstelling in 2010 was het opstarten van een circuit voor de internationale topatletiek”, vervolgde Diack. “Hoewel we zeker nog enkele werkpunten hebben, geloven we sterk dat we de eerste vier jaar bijzonder goed zijn doorgekomen. We mogen trots zijn om ons qua niveau te kunnen plaatsen net onder het WK en de Olympische Spelen.” Op de openingsmanche in Doha komen zo niet minder dan 20 individuele gouden medailles op WK’s of Olympische Spelen aan de start.

Ook op het vlak van media gaat het de Diamond League voor de wind. “In 2013 bereikten we met onze 14 meetings zo’n 265 miljoen mensen in 135 landen”, vertelt Diack.

De Diamond League behelst jaarlijks 14 meetings over de hele wereld. Vanavond, op vrijdag, opent het criterium in Doha.