Rode bietensap staat al geruime tijd in de spotlights. Veel recreatieve en competitionele atleten gebruiken het rode sap omwille van zijn vermeende prestatiebevorderende eigenschappen. Heel wat onderzoek werd reeds gedaan om de mythes van de waarheden te onderscheiden, hoewel tot op heden een trend moeilijk waarneembaar bleek. Een nieuwe studie vond alvast dat rode bieten niet zouden helpen bij topatleten op de 1500m.

Acht atleten met een persoonlijke besttijd van gemiddeld 3’56 op de 1500m deden mee aan de studie. Zij krijgen zowel chronisch als acuut rode bietensap voorgeschoteld. Bovendien kregen ze gedurende eenzelfde periode een placebo, zonder dat de testpersonen zelf wisten wat wat was.

Een vergelijking tussen hun prestaties op een 1500m na het verorberen van het sap of het placebo, liet weinig opvallends optekenen. Hoewel het gehalte nitraat (één van de werkzame stoffen in rode bietensap) duidelijk steeg bij drinken van het sap, verminderde het zuurstofverbruik in het algemeen niet, net als hun tijd op een individuele 1500m. Amper twee van de acht testpersonen bleek zo’n 5 seconden verbeterd te hebben.

Een reden om je voorraad rode bietensap uit ramen en deuren te gooien? Allicht niet, maar als je jezelf als elite-atleet beschouwt, zet dit wel één en ander in perspectief. Smakelijk!

Geïnteresseerden kunnen trouwens hier meer lezen over de studie.