Wat gebeurt er als atleten het meest betrouwbare (legale) stimulerend middel – caffeïne – en het op dit moment meest gehypte middel – rode bietensap – combineren? Een team van Australische experten zocht het uit.

De Australiërs publiceerden hun bevindingen in het Canadese tijdschrift Applied Physiology, Nutrition and Metabolism. Om de gecombineerde effecten van beide middelen te onderzoeken, recruteerden de onderzoekers 24 competitieve fietsers, die elk een aantal tijdritten aflegden, telkens al dan niet onder invloed van caffeïne en/of rode bietensap.

De resultaten logen er niet om. Wielrenners die 3mg caffeïne per kg lichaamsgewicht op hadden, presteerden 3 tot 4% beter. De combinatie met rode bieten bracht niets bij aan dit resultaat. Het enkelvoudig gebruik van het beruchte rode sap bracht zelfs geen prestatieverbetering bij (zie ook de afbeelding hiernaast).

Geen verrassing

De onderzoekers zeggen niet bijzonder verrast te zijn door de resultaten. De effecten van caffeïne staan al langer vast, die van rode bietensap zijn – zeker bij reeds goed getrainde atleten – veel minder uitgesproken. Ook in andere recente studies kwamen vergelijkbare bevindingen aan het licht.

Rode bietensap dan uit ramen en deuren naar buiten gooien? Dat hangt allicht af van uw vormpeil!