“Shelly-Ann Fraser-Pryce is de grootste vrouwelijke sprintster op de wereld”, aldus Stephen Francis, de gelauwerde coach van de Jamaicaanse atlete.

Haar palmares liegt er niet om. Fraser-Pryce won drie gouden medailles op de laatste wereldkampioenschappen in Moskou en was de eerste vrouw ooit om tegelijk de wereldtitels op de 100m, 200m en 60m te veroveren. Daarnaast werd ze dubbel Olympisch kampioen en won ze de Diamond League en is ze Jamaicaans recordhoudster op de 100m. Voor coach Stephen Francis, die haar al sinds 2008 begeleidt, is het vooral de koelbloedigheid waarmee zijn pupil op de grote momenten weet te presteren, die haar zo’n grote atlete maken.

“Het staat als een paal boven water dat Shelly-Ann, als het op kampioenschappen aankomt, de grootste atlete aller tijden is, zeker op de 100m”, klinkt Francis. “Ik kan niemand opnoemen die gedaan heeft wat zij doet.” Op de Spelen van Rio kan Fraser-Pryce de eerste vrouwelijke atlete worden die drie Olympische 100m-titels wegkaapt. “Bovendien gaat ze er voor de dubbel 100m-200m”, weet coach Francis.

Het wereldrecord op de 100m, met 10″49 op naam van Florence Griffith-Joyner, is nog even buiten bereik van Fraser-Pryce (die een persoonlijke beste van 10″70 heeft staan), maar ook daar ziet Francis nog progressiemarge. “We hebben nog niet veel geluk gehad in competitie, met de wind bijvoorbeeld. We hebben nog maar weinig wedstrijden gehad met forse meewind. Als het eens allemaal meezit, kan Shelly-Ann zeker sneller.”

“Als ze kan blijven presteren zoals ze nu bezig is, weet ik niet waar haar grenzen liggen”, verhaalt Francis verder. “Shelly-Ann is altijd bereid om hard te werken en ze hoeft niet te genieten van elk moment. Nee, integendeel, ze wil gewoon steeds beter worden.”