Het is likkebaardend uitkijken naar het slot van het veldloopseizoen. Komende zondag strijden de crossers voor de laatste CrossCup-punten én worden de Belgische titels verdeeld. Decor voor het strijdtoneel wordt het Provinciaal Domein Puyenbroeck, een nieuwe locatie na heel wat jaren op de Oostendse Wellington en De Stene. Wat staat er zondag op het spel? We vatten het samen in vijf onbeantwoorde vragen.

1. Abdi of D’hoedt?

v.l.n.r. Bashir Abdi, Jeroen D'hoedt en Koen Naert - Foto: Jörgen Lammens
v.l.n.r. Bashir Abdi, Jeroen D’hoedt en Koen Naert – Foto: Jörgen Lammens

Bij de senioren mannen was het zelden zo spannend tot de laatste manche. Bashir Abdi domineerde vooral de eerste helft van het seizoen (al kwam hij niet in actie in Mol en was D’hoedt op het EK onze sterkste man), terwijl TEW-student Jeroen D’hoedt vooral de laatste weken overtuigde met eerste winst in Rotselaar en Dour. Abdi voert op dit moment de tussenstand aan met amper 5 punten, exact het verschil tussen winst en de eerste troostprijs op het Belgisch kampioenschap. Als we uitgaan van goud en zilver bij het Atletiek Vlaanderen-duo, dan is de Belgische kampioen ook meteen eindlaureaat. Murwt er zich nog iemand vóór de beide heren (denk maar aan Koen Naert die op een minstens even zwaar parcours vorig jaar het hoogste schavotje op mocht) dan heeft Gentenaar Abdi de beste papieren. De strijd bij de senioren mannen wordt ongetwijfeld hét pronkstuk van de middag. Bovendien is de strijd voor de dichte ereplaatsen (of een verrassende derde hond?) met onder andere Koen Naert, Abdelhadi El Hachimi, Jesse Stroobants en Mathijs Casteele bijzonder onvoorspelbaar.

2. Ereronde voor master Dejaeghere… of? (nee toch!)

Veerle Dejaeghere - Foto: Jörgen Lammens
Veerle Dejaeghere – Foto: Jörgen Lammens

Opzij, opzij, jonge garde! Maak plaats voor (de laatste?) ereronde van Veerle Dejaeghere op het Belgisch kampioenschap. De inmiddels 41-jarige stapelt de resultaten almaar op en de jeugd lijkt voorlopig nog niet opgewassen tegen het veteranengeweld uit Ardooie. Niemand, behalve de autoritaire Almensh Belete, kwam dit seizoen ook maar aan de enkels van Dejaeghere. Belete miste echter enkele manches én is er niet bij in Wachtebeke. Bijgevolg lijkt enkel een DNF Dejaeghere van haar 13e eindwinst in de Crosscup en vijfde Belgische crosstitel te kunnen houden. Of mogen we hopen op een klein mirakel in Puyenbroeck? Heeft Veerle Van Linden of Sigrid Van Den Bempt een topdag en durven ze de West-Vlaamse onder druk te zetten? Of botst de knokige Dejaeghere nog tegen ziekte of blessure aan? Geen mens die er op zou hopen, dus zetten wij alvast al ons geld op de AVR-atlete.

3. Verhoeven bevestigt, Kersten kuist zijn tenen uit voor winst?

Astrid Verhoeven - Foto: Tomas Sisk
Astrid Verhoeven – Foto: Tomas Sisk

Astrid Verhoeven domineerde het juniorenveld het afgelopen veldloopseizoen. Enkel in Roeselare moest ze haar meerdere erkennen in de oudere Louise Carton, die haar thuisvoordeel wist uit te spelen in de West-Vlaamse kleigrond. De laatste manches schreef Verhoeven echter dominant op haar naam. Niets lijkt de atlete van Lebbeke AC nog van eindwinst in de Crosscup en de nationale driekleur te houden. Analoog als bij de senioren, staat er bij de junioren mannen heel wat meer op het spel. Dieter Kersten schudde afgelopen seizoen zijn tweelingbroer van zich af en voert de leiding aan in het klassement. Het Limburgse talent kan zich geen misstap veroorloven want met Michiel Van Dyck en Laurens Vanderlinden op respectievelijk amper 5 en 8 punten, is nog niets gespeeld.

4. Hannes vs. Kimeli vs. de rest?

Isaac Kimeli - Foto: Tomas Sisk
Isaac Kimeli – Foto: Tomas Sisk

Op de korte veldloop bij de mannen wordt het spanning troef. Pieter-Jan Hannes kan uitpakken met een uitzonderlijk jaar. Na zijn beloftentitel op de 1500m, was de Antwerpenaar ook in het veld de beste Europese belofte. Na Nieuwjaar maakte Hannes de switch van lange naar korte cross en dat was voorlopig alleen maar succesvol. Hannes kan bovendien met een derde opeenvolgende zege alleen recordhouder worden in België. Isaac Kimeli beperkte zich in 2013 nog tot de juniorencrossen, met een zilveren medaille op het EK tot gevolg. De pupil van Tim Moriau toonde echter ook op de korte veldloop bijzonder aardig zijn mannetje te staan. Op basis van de vorige wedstrijden gaan plaatsen één en twee naar beide jongeheren, maar binnen amper enkele seconden mogen we nog heel wat volk verwachten. Wesley De Kerpel is er altijd bij op de korte veldloop, net als Ali Hamdi en clubgenoten Kim Ruell en Franky Hernould. De Kerpel, nochtans nog altijd leider in de CC-tussenstand, sukkelt de laatste weken wel met een hamstringblessure. Dat opent perspectieven voor onder andere Thomas De Bock en Sam Valgaeren, beiden aan een sterk (CrossCup-)seizoen bezig. Zij zullen met enkele Waalse collega’s af te rekenen krijgen, niet in het minste met Tarik Moukrime en Dorian Fintolini. Het moge duidelijk wezen, bijzonder veel kandidaten voor de eerste posities. Dat maakt het koffiedik kijken naar de uitslag van de korte veldloop.

5. Verrassingen van de dag?

Nathalie De Vos - Foto: Frederik Vandeputte
Nathalie De Vos – Foto: Frederik Vandeputte

Belgische kampioenschappen zijn altijd goed voor enkele verrassingen, en al zeker als het parcours er loodzwaar bij komt te liggen. Herinner u Oostende vorig jaar… Verschillende beloften staan al een seizoen lang op de uitkijk naar een topprestatie. Is de laatste veldloop van het jaar de goede voor hen? Denk maar aan Thomas De Bock (neem ook zijn recente trainerswissel in rekening), Steven Casteele, Louise Carton of Julie Van De Velde. Hoe vergaat het Mats Lunders, Zenobie Vangansbeke, Imana Truyers en Stijn Garain (om verschillende redenen allen niet aan een topjaar bezig) ? En wat dan te denken van de terugkeer van Krijn Van Koolwijk bij de mannen en Nathalie De Vos (vers uit de VS en – pittig detail – 9 jaar geleden nog winnares van de CrossCup-manche in Wachtebeke) bij de vrouwen? Hallo, welk decennium is dit?

 

O ja, u bent helemaal mee als u ook een kijkje neemt naar het vernieuwde parcours. Het programma en alle algemene info vindt u dan weer hier.