Tijtgat haalde in Belgrado nog een zilveren EK-medaille in het landenklassement - Foto: Jeroen De Meyer
Tijtgat haalde in Belgrado nog een zilveren EK-medaille in het landenklassement – Foto: Jeroen De Meyer

Lander Tijtgat zet een punt achter zijn winterseizoen. Net als zijn laatste zomer, komt zo ook het huidige seizoen vroegtijdig ten einde voor de Erembodegemnaar. Tijtgat zijn laatste cross werd het EK in Belgrado.

Tijtgat toonde op de selectiecross in Roeselare nochtans dat hij er opnieuw helemaal stond. Ondanks een pijnlijke achillespees plaatste de atleet van Eendracht Aalst en trainingsmakker van Koen Naert zich als derde Belgische senior voor het EK veldlopen, twee weken later. Ondanks de uitstekende vorm liep het in de Servische hoofdstad niet van een leien dakje. Het Belgische team haalde dan wel een zilveren medaille in het eindklassement, maar over zijn individuele prestatie was Tijtgat allerminst tevreden. “In Belgrado bakte ik er persoonlijk niets van”, klinkt Tijtgat op zijn website. “Slecht geslapen en nog slechter gelopen. Rotslecht gevoel direct na de start, en dat gevoel is spijtig genoeg nooit weggegaan.”

Het is diezeflde pijnlijke achillespees die Tijtgat, leerkracht in het dagelijkse leven, nog steeds parten speelt en een punt doen zetten achter het winterseizoen. “Tot op heden heb ik nog niet gelopen sinds Belgrado”, klinkt Tijtgat. “Ik heb er een echo en een MRI opzitten. Ahja, ik heb er ook een cortisone- injectie opzitten ‘straight’ naast de pees. Nu volgen twee weken absolute rust en hopelijk kan ik snel terug mijn pees optrainen met behulp van kine en aquajogging. Als alles meevalt kan ik eind januari toch al een paar pijnloze korte duurloopjes doen. Mijn winterseizoen is dus bij deze gestopt.”

Meteen kondigt Lander Tijtgat nieuwe grote doelen aan voor komende zomer, wanneer het EK in Zürich gepland staat. “Op 19 juli 2014 (Nacht Van De Atletiek nvdr) laat ik Stadion De Veen knallen op de 5000m, op zijn IFAM-indoors”, aldus een ambitieuze Tijtgat, die aanvankelijk ook het WK indoor 5000m op zijn agenda had staan, maar daar al eerder van afzag.