Vandaag werd in Brussel de Gouden Spike 2013 uitgereikt. Deze trofee bekroont elk jaar de beste Belgische atleet en atlete. Samen met deze trofee, worden ook de revelatie en ploeg van het jaar bij de mannen en de vrouwen in de bloemetjes gezet.

Foto: Jasper Jacobs
Foto: Jasper Jacobs

De Gouden Spike bij de vrouwen ging zoals verwacht naar meerkamptalent Nafissatou Thiam. De 19-jarige Naamse schitterde al vroeg op het seizoen, op de indoorpiste namelijk, door een wereldrecord te vestigen op de vijfkamp. Dit werd later dan wel niet gehomologeerd, maar Thiam bleef sterk presteren. Op het EK in Rieti toonde ze nogmaals haar klasse door Europees kampioene te worden. Daar zette ze eveneens een Belgisch record neer in zevenkamp en daarmee stootte ze niemand minder dan Tia Hellebaut van de recordtabellen. Op het wereldkampioenschap in Moskou zette Thiam dan nog – na een zwaar seizoen – de puntjes op de i door het hoogspringen met overtuiging te winnen in de zevenkamp. Daar eindigde ze uiteindelijk op een 14de stek, een uitstekend resultaat voor haar jeugdige leeftijd. De Zilveren Spike bij de vrouwen ging naar hordeloopster Anne Zagré, de Bronzen naar afstandsloopster Almensh Belete. De prijs van revelatie van het jaar ging naar Justine Grillet. Zij werd op het EK voor junioren in Rieti knap 7de op de halve baanronde.

Foto: Jasper Jacobs
Foto: Jasper Jacobs

De Gouden Spike bij de mannen ging naar favoriet Jonathan Borlée. Jo knalde op het wereldkampioenschap in Moskou en viel helaas net naast het podium. Na een moeizame voorbereiding toch een sterke prestatie in een post-Olympisch jaar. De Zilveren Spike bij de mannen ging naar de tweelingbroer van Jonathan, Kevin Borlée. Ondanks een mindere prestatie op de individuele 400m op het WK, kon hij wel overtuigen op de 4x400m. De Bronzen Spike ging uiteindelijk naar Thomas Van Der Plaetsen. De Deinzenaar die heel wat ellende kende de vorige jaren, wist afgelopen seizoen een geslaagde ‘comeback’ te maken. In een ongezien sterk deelnemersveld werd hij 15de op het WK. Een maand daarvoor won Thomas nog de tienkamp op de Universiade in Kazan. Pieter-Jan Hannes was torenhoge favoriet voor de prijs van revelatie van het jaar bij de mannen mee naar huis te nemen. Deze kreeg de belofte van OLSE dan ook. Tot slot, de ploeg van het jaar werd de 4x400m-ploeg bij de beloften. Zij verrasten vriend en vijand door op het EK voor beloften naar een zilveren medaille te lopen.