Bashir Abdi, de aanvoerder van de Belgische selectie op het EK veldlopen in Belgrado komende zondag, wil in de Servische hoofdstad beter doen dan de negende plaats die hij vorig jaar behaalde op het EK in Hongarije.

Na zijn overtuigende zege op de Lotto CrossCup van Roeselare vorige week en de daaraan gekoppelde EK-selectie heeft Abdi zijn laatste voorbereidingen in eigen land afgewerkt. Tot de afreis naar Belgrado vrijdag is rusten het motto.

Ondanks zijn goede conditie kan Abdi niet onmiddellijk zijn kansen inschatten. “De Spanjaarden zullen traditioneel collectief sterk uit de hoek komen, net als de Fransen”, denkt Abdi. “Ook de Italiaan Meucci en de Turk Kemboi zijn te duchten concurrenten. Beter doen dan mijn negende plaats op het vorige EK is het doel.”

Abdi hoopt daarbij geholpen te worden door het snelle en vlakke parcours dat hij meer dan waarschijnlijk voor de voeten krijgt geworpen. “Ik hoop alleszins niet op een herhaling van de extreme winterse en besneeuwde toestand van afgelopen jaar in het Hongaarse Szentendre.”

De 24-jarige Bashir is het speerpunt van de Belgische selectie, die voorts bestaat uit Jeroen D’hoedt, Lander Tijtgat, Abdelhadi El Hachimi, Koen Naert en Soufiane Bouchikhi. “Die brede Belgische aanwezigheid levert ons niet enkel een betere startplaats op, maar wie weet kan deze ploeg in navolging van de aflossingsploeg op de piste uitgroeien tot een certitude op de veldloopkampioenschappen”, stelt Abdi. “Het is een ‘challenge’ om als kapitein deze ploeg te gidsen op onze komende internationale afspraak.”

Na het EK in Belgrado komende zondag is het veldloopseizoen van Abdi nog lang niet ten einde. De Iris Lotto CrossCup op 22 december in Brussel staat met stip in de agenda van de Belg met Somalische roots genoteerd. Ook de eindzege in de Lotto CrossCup is nog een doel op zich, ook al hebben Pieter-Jan Hannes, Jeroen D’Hoedt en Abdelhadi El Hachimi al een mooie puntenvoorsprong opgebouwd.

Tot slot is er nog het Belgisch kampioenschap, dat op 9 maart 2014 plaatsvindt in de spreekwoordelijke achtertuin van Abdi in Wachtebeke (nabij zijn woonplaats Gent). Daarna zal Abdi zich op het pistewerk richten. Hoofddoel komende zomer is het EK in het Zwitserse Zürich.

Persbericht: Golazo