Het wereldindoorecord, dat Nafissatou Thiam eerder dit jaar brak, werd definitief niet gehomologeerd door de IAAF. De Internationale Atletiekfederatie kondigde dat zelf aan in een persbericht.

“Council, upon the recommendation of the Doping Review Board, upheld the decision not to ratify Ms Thiam’s performance in Ghent on 3 February 2013 as the World Junior Indoor Record for the Pentathlon in accordance with IAAF Rule 260.6.” stond sinds vandaag te lezen op de website van de IAAF. Daarmee werd meteen ook het laatste beetje hoop weggenomen dat het record van de Naamse ooit nog zou goedgekeurd worden.

Maar wat gebeurde er ook alweer op die bewuste 3 februari? Thiam, die zich later op het jaar Europees juniorenkampioene op de zevenkamp zou kronen, verbrak in Gent het wereldrecord bij de junioren op de vijfkamp. Met 4558 punten deed ze 23 punten beter dan de Zweedse meerkamplegende Carolina Klüft. Door het ontbreken van de vereiste dopingcontrole meteen na de wedstrijd werd dat record echter niet (internationaal) gehomologeerd. Thiam werd de volgende dag bij haar thuis gecontroleerd, maar dat mocht niet baten.

Via een procedureslag hoopten Thiam en de Belgische atletiekfederatie alsnog het record officieel te maken, maar die droom werd dus vandaag aan diggelen geslaan. Een laatste optie is om die beslissing verder aan te vechten voor het Sporttibunaal.