Kennen jullie Maarten Bosmans nog?
in 2005 werd Maarten Belgisch kampioen veldlopen bij de junioren. In datzelfde jaar vertegenwoordigde hij ons land ook op het Europees en het wereldkampioenschap veldlopen.  Door blessures verdween hij bijna helemaal uit beeld. Enkele jaren laten zagen we hem nog wel even in het veld opduiken in de regionale crossen. Maar een echte comeback is er tot op heden nog niet geweest.

Foto: Dirk Van Aelst
Foto: Dirk Van Aelst

 

Atletieknieuws zocht Maarten op, we vonden hem terug in ’t brouwershuis in Kalmthout. Een café dat hij opende samen met zijn vader en broer.

DSCN1721

“Niet veel mensen weten dit maar ik ben al vele jaren bezig met brouwen” wist Maarten ons te vertellen. “Toen ik 16 jaar was ben ik hier ongeveer mee begonnen. Ik begon met een heel eenvoudig pakketje van ‘Brewferm’, hierbij koop je een soort siroop aan dat je dan zelf tot bier kan omzetten. Al snel wilde ik hier meer van weten en begon ik aan een cursus tot brouwer. Elke zaterdag vertoefde ik een hele dag in Gent om de kneepjes van het vak te leren.”

Maarten combineerde zijn twee hobby’s een hele tijd met succes. “Ik had er eigenlijk niet zoveel last van, je moest natuurlijk wel af en toe proeven van je eigen brouwsels, maar een brouwproces duurt wel even, mijn trainingen hebben er dus zeker niet onder geleden.”

Maarten begon zijn atletiekcarriére bij ACK, de atletiekclub van Kalmthout, deze is niet aangesloten bij de VAL maar bij de KAVVV (katholieke atletiekvereniging voor vriendenclubs). Even later sloot hij ook aan bij OLSE, waar hij onder de vleugels van Lus Hanswijck al snel veel progressie boekte. Later trok hij samen met z’n trainer naar AC Break.

't Brouwershuis

 

Enkele jaren geleden opende Maarten samen met zijn vader en broer het café ’t brouwershuis. Zoals de naam laat vermoeden wilde Maarten wel iets meer doen met zijn brouwkennis. “Het was vanaf in het begin al de bedoeling om een eigen bier op de markt te brengen, maar zo eenvoudig is dat niet. We hebben vanaf het begin de ruimte voorzien om achter de zaak onze brouwerij onder te brengen. Ik werk zelf in de metaalbewerking dus had ik de mogelijkheden om ook zelf mijn brouwketels te produceren.”

Ondertussen, enkele weken voor ons bezoek kwam Maarten z’n eigen bier dan op de markt. het ‘Bossie’ bier, gebrouwen in de Boskal brouwerij.  “Boskal, is een samentrekking van mijn achternaam, Bosmans, en Kalmthout, de gemeente waar onze brouwerij gevestigd is”

BossieBossie is een lekker karaktevol biertje dat met z’n 6,2° goed doordrinkt. Je proeft een lekkere mix van verschillende moutsoorten, zeker een aanrader om eens uit te proberen. “Voorlopig is het enkel verkrijgbaar in ons eigen café omdat de capaciteit geen grotere hoeveelheden aankan, ik ben wel bezig om grotere ketels te maken zodat we de capaciteit kunnen optrekken. 0p 5 en 6 oktober ga ik naar het Modeste festival in Antwerpen waar het gedegusteerd zal kunnen worden.” De liefhebbers kunnen meer info vinden op http://www.modestebierfestival.be/

“Op termijn hoop ik nog enkele verschillende bieren op de markt te kunnen brengen, ik wil zeker nog een donker bier en eventueel een fruitbier voor de dames brouwen.”

Maar loopt Maarten nog? ” Ik ben al enkele keren terug begonnen maar herval telkens in blessures. Recent ben ik nog eens aan een nieuwe poging begonnen. Ik koester geen grote ambities meer, in eerste instantie wil ik terug bezig zijn maar ik sluit niet uit dat ik in de toekomst nog eens een regionale cross of stratenloop zal meelopen. Als alles meezit zal ik binnen een maand terug de clubtrainingen bij ACBR hervatten onder leiding van Staf Van Dijck. Om mee te doen aan CrossCups of grote wedstrijden zal ik echter niet meer trainen”

Wie Maarten eens wil bezoeken of de Bossie proeven kan terrecht in ’t brouwershuis, Noordeind 31, 2920 Kalmthout http://www.hetbrouwershuis.com/