U had er voor het WK atletiek begon waarschijnlijk nog nooit van gehoord. Julius Yego is een Keniaanse speerwerper, Keniaans recordhouder en Afrikaans kampioen speerwerpen. Maar op dit WK zorgde de Keniaan heel bijna voor een echte verrassing door maar nipt naast de medailles te grijpen.

Yego is een “self-made” speerwerper en is in eigen land bekend onder de bijnaam “YouTube-man”. In zijn eerste jaren als speerwerper werkte hij namelijk zonder trainer en keek hij op youtube naar filmpjes van zijn grote voorbeelden als Thorkildsen, Zelezny,… Aan de hand van deze filmpjes wist hij jaar na jaar zijn techniek bij te schaven en dankzij zijn vooruitgang wist hij in 2012 zijn droom waar te maken door zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in Londen. Hier wist hij een knappe 12e plaats te behalen maar wat hij vandaag op het WK uit zijn arm schudde was nog een stukje indrukwekkender. In eerste instantie leek hij geen aanspraak te kunnen maken op de medailles maar in zijn vijfde worp vloog zijn speer naar ongekende vertes voor de 24 jarige Keniaan en mocht hij met zijn nieuw nationaal record van 85m40 op de bronzen medaille hopen. In de laatste poging gebeurde voor Yego toch nog het gevreesde wanneer publiekslieveling Tarabin zijn speer 86m23 ver wierp en zo nog de bronzen medaille opeiste. De overwinning ging trouwens naar Vesely voor Pitkämäki, Yego hield wel onder andere idool Thorkildsen achter zich.

Enkele jaren geleden maakte de Keniaanse TV al een kleine reportage over Julius Yego.