Het WK in Moskou is reeds begonnen. Sommige atleten hebben al hun naam tussen de uitslagenlijst kunnen vinden, maar voor anderen is het nog eventjes wachten geblazen. Donderdag is het de beurt aan de 4x400m-ploeg. Kevin en Jonathan hebben hun benen al  opgewarmd met de individuele baanronde zondag (reeksen), maandag (halve finales) en voor Jonathan vandaag de finale, maar de overige 4 kunnen pas donderdag voor het eerst in actie komen. Die overige vier zijn trouwens Dylan Borlée, Will Oyowe, Antoine Gillet en Arnaud Destatte. Zij dwongen op het Belgisch kampioenschap met scherpe tijden hun selectie af.
Kiest Jacques Borlée voor Antoine Gillet (foto) of Will Oyowe? - Foto: Jasper Jacobs
Kiest Jacques Borlée voor Antoine Gillet (foto) of Will Oyowe? – Foto: Jasper Jacobs

Het is nog koffiedik kijken wat deze ploeg kan, met 2 atleten die hun WK-debuut maken in Moskou. Ook over wie in actie komt is nog onduidelijkheid. Om het misschien iets duidelijker te maken, vroegen wij raad aan Stef Vanhaeren, Arnout Matthys en Seppe Thys. Deze 3 mannen vielen buiten de selectie, maar hebben veel ervaring en kennen de geselecteerde atleten ook goed. Seppe mocht zo al meelopen in de aflossingsploeg op de Europabeker in Dublin, net als Arnout Matthijs. Stef Vanhaeren was lid van de belofte 4x400m-ploeg die op het EK snelde naar zilver.

Als Stef Vanhaeren de beslissingen zou moeten nemen over de aflossingsploeg, zou hij opteren voor zowel in de reeksen als de finales dezelfde ploeg (rekening houdend met de prestatie van de Kevin en Jonathan uiteraard). Naast deze twee zou hij kiezen voor die andere broer, Dylan en ervaren man Antoine Gillet die inmiddels aan zijn 11de kampioenschap toe is. “Ik zou – net als op de Olympische Spelen in Peking – kiezen om eerst de snelste man te laten lopen en de minste snelle te laten eindigen, om zo te vermijden dat ze in de groep verzeild geraken. Die tacktiek heeft ons (4x400m-ploeg beloften) geholpen naar een medaille op het EK.” Net als bijna elke Belg, hoopt ook Stef stiekem op een medaille, “maar een top-5 plaats zou al héél mooi zijn!” Arnout Matthys waande zich ook even in de rol van coach Jacques Borlée. “De snelste 4 man moeten volgens mij lopen in zowel de reeksen, als de finales, tenzij je natuurlijk in een relatief makkelijke reeks bent ingedeeld, maar het is een WK hé…” Toch wel tegenstrijdig met de opstelling van Stef, zou Arnout kiezen voor de snelste van de 4 te laten finishen. Denken aan medailles doet Arnout niet echt, want het is volgens hem afwachten wie er zal lopen bij de andere landen. “Maar volgens mij beschikken ze wel allemaal over een goede vorm en dus zal er ook wel snel gelopen worden zeker…?”

Er zitten toch een aantal nieuwkomers in de selectie waaronder de twee mannen hierboven. Dylan Borlée (links) en Will Oyowe (rechts) liepen hen op het BK in de kijker en wisten zo een plaatstje af te dwingen in de aflossingsploeg. - Foto: Ruben Van Den Berghe
Dylan Borlée (links) en Will Oyowe (rechts) liepen zich op het BK in de kijker en wisten zo een plaatstje af te dwingen in de aflossingsploeg. – Foto: Ruben Van Den Berghe

Als laatste kroop Seppe Thys in de huid van Jacques. Hij zou – zoals Stef – eerst afwachten op de prestaties van Kevin en Jonathan. “Ik zie Dylan en Antoine zeker de reeksen lopen met één of twee andere Borlée’s.” Eénmaal in de finale kan het team volgens Stef nog volledig door elkaar gehaald worden, maar volgens hem moet er op één iets de nadruk worden gelegd. “Om kans te maken op een goede eindnotering, moeten ze zorgen dat ze mee zijn van in het begin, anders wordt er energie verbruikt, die hen zuur zal opbreken.” Ook Seppe droomt al stiekem. “Ik hoop dat ze alle 4 over hun eigen schaduw heen springen en dan zal het resultaat er wel naar zijn. Geschiedenis schrijven doen ze al sowieso (met 3 broers in één ploeg), dus waarom kan daar geen medaille bij?”

Maar… nergens valt de naam van Will Oyowe? Hoewel hij dit jaar toch de vierde snelste Belg is. Maar volgens Stef, Arnout en Seppe zal hij het onderspit moeten delven voor Gillet. Stef ziet immers Will alleen als eerste loper fungeren en dan waarschijnlijk enkel in de reeksen. “Antoine Gillet heeft een hele rugzak vol ervaring mee naar Moskou dus dat is zeker in zijn voordeel.” Arnout denkt eveneens dat Jacques zal kiezen voor Antoine. “Het tijdsverschil was maar 10″ op het BK en dat is toch al even geleden, dus volgens mij zegeviert hier de man met ervaring!” Net als de andere twee kiest Seppe ook voor de routine. “Ik vraag mij vooral af of Will om kan gaan met de grote druk die hier toch wel bij komt kijken. Dus denk ik dat Jacques geen onnodige risico’s gaat nemen en kiest voor de gekende Antoine Gillet.”