eyofOp dag drie van het EYOF in Utrecht kwamen vier Belgen in actie. Twee daarvan, Hanne Maudens en Alexander Doom mochten aantreden in hun finales van respectievelijk het verspringen en de 400m.

Verder kwam ook Justine Brackman een eerste keer in actie. Met een nieuw PR op de 400mH van 61″16, een verbetering met 62 honderdsten, haalde ze alles uit de kast in de eerste serie. Helaas had ze net de sterkste serie geloot en strandde ze daarmee “pas” op een derde stek. Ze moest dus nog de verliezende tijden van de overige twee reeksen afwachten om zeker te zijn van kwalificatie voor de finale op morgen. Uiteindelijk dook geen enkele verliezer nog onder haar tijd. De atlete van Dampicourt mocht zich bijgevolg opmaken om morgen (om 15u15) te starten in de finale. Uiteindelijk klokte ze zelfs een 5de tijd onder alle deelneemsters.

Ook in actie in de reeksen was Manon Depuydt op de 200m. De atlete van HC Oostende liep in de derde reeks naar de overwinning en deed dat in een nieuw persoonlijk record van 24″60. Enkel in de eerste reeks waren nog 2 atletes sneller en zo mag Manon vrijdag (15u10) met de derde tijd voor een medaille gaan in de finale.

Terwijl Hanne Maudens nog aan het verspringen was, mocht Alexander Doom als laatste de piste op voor zijn finale van de 400m. Vanuit baan zes stormde Doom naar de eerste plaats in een weerzinwekkende 47″93, maar liefst 1″10 onder zijn vorige besttijd. Doom haalt daarmee de eerste medaille van het EYOF binnen. Hij bleef de Deense topfavoriet Vedel voor, die tweede werd in 48″37. Doom komt daarmee de AC top-15 van België binnen dit jaar. Voor een sterk 4x400m-land als België kan dat zeker tellen. Het Belgisch scholierenrecord blijft overigens nog overeind. Dat staat sinds 2006 op naam van Jens Panneel met 47″20.

Hanne Maudens had schijnbaar goed goed gekeken naar haar mannelijke collega. Bij haar tweede poging in het verspringen verbeterde ze haar persoonlijke beste van 5m95 naar 6m06 (maar maakte daarbij wel dankbaar gebruik van een rugwind van 3.5m/s) en stoof daarmee door naar de eerste positie. Het was nog opletten geblazen in een veld met twee jongedames die al ruim over de 6m sprongen. Maudens wist haar koppositie te behouden tot de vijfde poging, maar dan ging één van die twee favorietes, de Russische Selezneva, 6m11 ver. De andere, de Sloveense Bozic, bleef steken op 6m00. Bij de laatste poging bleven de posities verder ongewijzigd. Een bijzonder knappe zilveren medaille voor Maudens!

Alle uitslagen kunt u hier bekijken.