Foto: Athletics Photo
Foto: Athletics Photo

 

Koen Naert liep afgelopen woensdag op de Global Athletics in Nijmegen zijn derde persoonlijk record op drie wedstrijden. De Erembodegemnaar verbrak dit seizoen zowel op de 1500m (3’44″98), de 3000m (8’04″52), als de 5000m (13’46″65) zijn besttijden. We hoorden de Belgische veldloopkampioen vlak voor zijn vertrek op hoogtestage naar Sankt Moritz. “Ik ben tevreden, maar wil nog méér”, klinkt Naert.

Koen, je verbrak drie records op evenveel wedstrijden. Over welke ben je meest tevreden?

“Ik ben vooral tevreden met mijn tijd op de 1500m. We hadden dan ook specifiek op het kortere werk getraind en ik was wel klaar voor een snelle 1500m. Met een korte voorbereiding heb ik drie PB’s kunnen lopen. Dat is alvast mooi, maar ik wil meer! De progressiemarge ligt nog open dit jaar, dus werken we voorzichtig verder. Zowel mijn 3000m als mijn 5000m had ik eigenlijk nog wat beter ingeschat. Mits betere omstandigheden (beter weer, perfecte wedstrijd,…) had er dan ook meer ingezeten. Toch ben ik tevreden met deze verbeteringen, want deze zijn naar mijn gevoel slechts een tussenstap geweest naar meer …”

Wat zijn de plannen nu? Verder op dezelfde afstanden?

“Plannen blijven voor mij eigenlijk hetzelfde als de planning die ik net achter de rug heb, maar dan in omgekeerde volgorde. Ik vertrek maandag op stage naar Sankt-Moritz en keer – met een tussenstop in Dublin voor Europabeker – terug voor de Nacht van de Atletiek. In Dublin start ik op de 3000m, maar vooral op de Nacht wil ik een toptijd op de 5000m neerzetten. Heusden is mijn absolute hoofddoel voor 2013. Daarna keer ik verder terug naar 1500m en 3000m. Op de 1500m wil ik de tijd uit mijn benen schudden die er tijdens IFAM in zat, maar niet volledig uitkwam. Op de 3000m, mits voldoende tegenstand tot op de meet, moet mijn tijd van 8’04” ook makkelijk haalbaar zijn. Daarvoor moet wel alles goed meezitten en moet ik gezond en fit blijven! Maar inderdaad, ik wil graag mijn drie PB’s nog wat scherper stellen!”

Geen 10.000m dan dit jaar?

“Geen 10.000m, inderdaad! Deze zomer zetten we alles op de kortere nummers om mijn basissnelheid op te krikken. Dit zal me in de toekomst alleen maar ten goede komen. Alles wat ik dit jaar doe, staat in het teken van de toekomst!”

​Je vertrekt nu wel naar Sankt Moritz, maar ging dit jaar verder niet op stage. Hoe komt dat?

“Ik plan nu inderdaad een stage naar Sankt Moritz, maar dat is mijn enige dit jaar. Een bewuste keuze. Het begint wel te kriebelen om weer eens op een andere locatie te kunnen gaan trainen (nieuwe omgeving, nieuwe ontwikkelingen, …). Op stage ben je 100% professioneel met je sport bezig. Thuis is dat niet altijd mogelijk. Al kun je thuis altijd rekenen op diegene die je graag zien. Op stage trekken is geven en nemen, niet altijd makkelijk! Maar af en toe is het goed die prikkel eens op te zoeken, vind ik. Tijdens de paasperiode bleef ik thuis. Ik voelde dat ik achterstand had op mijn trainingsmakkers en concurrenten. Mentaal was dat niet altijd even makkelijk. Allicht zaten mijn achillespeesproblemen daar ook wel voor een stukje tussen. Eens ik daarover was, ben ik er wel sterker uit gekomen en dat was voor mij alvast een nieuwe ervaring. Tijdens een investeringsjaar als 2013 moet je net zo’n dingen gaan uitproberen. Al denk ik niet dat ik in de toekomst een paasstage links zal laten liggen. Het geeft je meteen het juiste ritme en de boost om er keihard voor te gaan!”