Vandaag staat in Eugene (Oregon, VS) het gros van de disciplines op de agenda, maar gisteren werd onder meer de 10000m al afgewerkt. De Prefontaine Classic, manche van de Diamond League, kon er rekenen op een bijzonder sterk veld op die 25 baanrondjes. Kenenisa Bekele, de Ethiopische ex-Olympisch en -wereldkampioen en tevens wereldrecordhouder maakte zijn favorietenrol waar.

Bekele ging de laatste ronde in met landgenoten Imane Merga en Abera Kuma, maar wist – zoals vanouds – met 56″64 een bijzonder snelle laatste 400m uit zijn ranke lijf te schudden. Hij finishte uiteindelijk in een WL van 27’12″08.

Olympisch Kampioen Mo Farah was oorspronkelijk ook aangekondigd op de 10000m. Wegens ziekte maakte hij de switch naar de 5000m, die vandaag doorgaat. Daar komt hij uit tegen trainingspartner Galen Rupp, tweede op de laatste Spelen. Ook de Keniaanse wereldrecordhouder 800m David Rudisha was één van de aangekondigde sterren. Hij moet wegens een knieblessure verstek laten.

Ook de mijl bij de mannen was gisteren goed voor een wereldbeste. De Keniaan James Magut won er in 3’55″24. De Noorse Europese beloftenkampioen veldlopen Henrik Ingebrigtsen strandde op 26 honderdsten. Die wedstrijd vind je hieronder. In het hoofdprogramma morgen staat er opnieuw een mijl op het programma.