Foto: Jasper Jacobs
Foto: Jasper Jacobs

Lukas Van Assche draait al enkele jaren vlot mee in het korte crossgebeuren en zag – vooral afgelopen zomer – die regelmaat beloond met 3’50″95 op 1500m en 8’12″11 op 3000m. Deze winter wist de VAC-atleet af te sluiten met een vierde stek in het Crosscupklassement. Na drie jaar niet gespaard te zijn gebleven van blessures was Van Assche deze winter eens bij tot en met het BK in Oostende. Een topprestatie werd het daar – omwille van de barre omstandigheden – niet, maar de gewezen Belgisch Kampioen 5000m bij de beloften is hoopvol naar de zomer toe. “Ik denk dat ik vorig jaar al sneller had kunnen lopen dan 8’12. Dit jaar wil ik dan ook opnieuw een stap vooruit zetten. Alle records moeten er deze zomer aan.”

 

Je liep een knap crossseizoen waar je gefocust hebt op de korte crossen. Werden je verwachtingen (met een vierde plek in het eindklassement van de Crosscup) ingelost? Of had je toch stiekem nog gehoopt op dat podium?

“Het enige doel deze winter was om blessurevrij het seizoen door te komen. Ik heb na 3 jaar nog eens een volledige winter kunnen lopen zoals gepland. Daarom alleen al kan ik tevreden zijn. Die vierde plek in het klassement is dan ook mooi meegenomen. Het was een leuke strijd met Maarten Mortelmans en Geoffrey Marrion. Met het BK anderzijds, kan ik niet tevreden zijn. Barre omstandigheden liggen me simpelweg niet. Ik kon die dag dan ook geen vuist maken, maar een mindere dag hoort nu eenmaal bij de sport.”

 

Uit welke prestatie deze winter heb je het meest voldoening gehaald?

“De Ekiden en Relais loop ik zeer graag. Aan de start komen als team is eens iets anders en daar ben ik altijd wel voor te vinden. De Crosscup van Mol (derde na Ruell en Dacha) en de Eindejaarscorrida te Leuven (vierde na Ruell, Stroobants en De Cuyper) waren ook wedstrijden waar ik zeer tevreden van was.”

 

Je trok in het paasverlof zoals zovelen richting het warme Portugal. Hoe verliep je stage in Monte Gordo?

“Beter dan vorig jaar. Ik heb zonder problemen alle trainingen afgewerkt en goed geluisterd naar het lichaam. Ik ben vooral op pad geweest met Kjell De Hondt en Wesley De Kerpel. Beiden zijn uiterst gemotiveerd om deze zomer een knappe 5000m te lopen en dat was leuk om mee samen te trainen.”

 

Wat zijn je doelen voor deze zomer? Ligt die 8’12 van vorig jaar opnieuw binnen handbereik?

“Ik denk dat ik vorig jaar al sneller had kunnen lopen dan 8’12. Dit jaar wil ik dan ook opnieuw een stap vooruit zetten. Alle records moeten er deze zomer aan, maar ik wil er geen richttijden op plakken. Hét doel deze zomer is gewoon weer een stap vooruit te zetten op training en genieten van de trainingen met het WW-Runningteam ( Trainer Wim Wouters met trainingsmakkers Jesse Stroobants, Dries en Michel Basemans, Steffen Fieuws,…). Dan komen de (record)tijden er ook wel. Dit jaar zal de focus weer liggen op 1500m-3000m met 2 of 3 keer een 5000m.”

Alvast veel succes.