Foto: Twitter
Foto: Twitter

 

De marathon van Boston is in mineur geëindigd. In de buurt van de aankomstzone geraakten bij aanslagen zo’n 140 mensen gewond. Drie van hen lieten inmiddels het leven. Onder hen een jongetje van amper 8 jaar. 17 mensen zouden nog in kritieke toestand zijn.

De explosies vonden plaats vlakbij de finish, een viertal uur na de start van de marathon. De twee explosies vonden kort bij elkaar plaats, zo’n 50 meter van elkaar. Op de plaats waar de explosies plaatsvonden hadden honderden supporters zich verzameld. De vele gewonde toeschouwers werden meteen weggedragen op brancards. Al snel liep het aantal slachtoffers op. Aanvankelijk was sprake van 23 gewonden, maar naar de ochtend liep dit aantal al op naar zo’n 140. Zij werden verzorgd in 8 ziekehuizen in de omgeving. Het aantal dodelijke slachtoffers bleef lange tijd op 2 staan, maar ook hier liep dit nog op tot 3. Onder de dodelijke slachtoffers zou een achtjarig jongetje zijn. Intussen zouden nog zo’n 17 mensen in kritieke toestand zijn.

De 23 Belgen die deelnamen aan de marathon zijn ongedeerd. Ook is er onder de slachtoffers niemand van de 73 Nederlanders.

Meteen werd in verschillende steden in de VS een verhoogde staat van paraatheid aangekondigd. Verschillende gebouwen en publieke plaatsen in onder meer New York, Los Angeles en Washington DC werden streng beveiligd.

In Massachussetts, de staat waar Boston ligt, wordt vandaag Patriot’s Day gevierd, ter ere van de veldslag van Lexington in 1775 die het begin vormde van de opstand tegen de Britten. Mogelijks zou dit de aanleiding kunnen geweest zijn voor de aanslagen.

Er was even het gerucht dat het zou gaan om ontplofde gasleidingen. Volgens nieuwszender NBC ging het al snel om “thuisgemaakte explosieven” en ook vice-president Joe Biden sprak al over een “bomaanslag”. President Barack Obama gebruikte echter niet de woorden terrorisme, maar beloofde wel dat de dader of daders zullen opgespoord worden.

In de loop van de nacht was sprake van de arrestatie van een mogelijke verdachte. Dit bericht zou uiteindelijk niet waar blijken. De politie verklaart dat ze op zoek zijn naar meerdere “persons of interest” en dat er nog geen officiële verdachtmaking is. De zaak is nu in handen van de FBI. In de vroege ochtend werd binnengevallen in een appartement in Revere, een voorstad van Boston. De onderzoekers willen nog niets kwijt, maar bevestigden wel dat de inval te maken zou hebben met de aanslagen.

 

Volg op deze pagina alles op de voet. Alle updates worden daar meegegeven van zodra ze binnenkomen.

 

Een bijzonder beklijvende fotoreeks vindt u hier.

“Grote chaos” – de reacties van verschillende Nederlandse deelnemers op een rij. Lees hier.

“Straat was ineens warzone,” aldus een Vlaamse ooggetuige. “Het is momenteel dinsdagochtend 03.15 uur in Boston, maar aan slapen zijn we nog niet toegekomen”, zegt Serge Withofs (46), een opticien uit Puurs, die in Boston was om zijn laatste marathon te lopen. “De beelden van die ‘war zone’ blijven door je hoofd spoken.” Lees hier verder.

 

Een ooggetuige vertelt:

“I was there at the finish, shooting finish line scenes, and then bang, it just went off, and then less than 15 to 20 seconds after there was a second explosion, closer to Fairfield street. It was just immediately [evident] there were injuries, right in the middle of the spectator crowds. There was blood everywhere, there were victims being carried out on stretchers. I saw someone lose their leg, people are crying, people are confused. It was just an explosion, it came out of nowhere. There are multiple injuries. I saw dismemberment, I saw blood everywhere. People are badly injured.”

 

Toon uw steun met de hashtag #PrayForBoston

Bekijk hier de beelden van de explosie: