Philip Milanov

Philip Milanov, aangesloten bij FLAC, is onze beste discuswerper van het moment… en van de laatste drie jaar, want in die periode werd hij nationaal door niemand overklast. Philip is amper 21 jaar, maar rijgt de internationale successen aan elkaar. Pas nog werd hij vierde op het EC in Castellon. Podiumambities voor het EK voor Beloften in Tampere zijn dus zeker reëel voor de Bruggeling. Het WK in Moskou lijkt voorlopig nog te hoog gegrepen (de limiet is 65m00, terwijl zijn PR op 61m09 staat). Daarvoor zou ook het Belgische Record  moeten sneuvelen. Dat staat al met 64m24 al 12 jaar op naam van Jo Van Daele. Die afstand ziet hij zichzelf wel ooit nog halen. “Ik wil dat Belgisch Record ooit breken”, klinkt Philip ambitieus.

Philip, in Castellon wierp je in een Europese competitie voor de eerste maal boven de 60m-grens. In februari verbeterde je al het Belgische record. Je bent vroeg goed aan het seizoen begonnen? Een bewuste keuze?

Ik heb me niet speciaal bewust vroeg voorbereid op dit seizoen. Ik ben ook nu nog volop bezig met de training voor verderop in het zomerseizoen. Ik had dan ook in Castellon nog niet zo’n prestatie verwacht. Misschien had ik wel gehoopt op 60meter, maar dat ik al terug 61m zou werpen, had ik niet verwacht. Wat wel een feit is, is dat ik dit jaar heel wat meer vertrouwen heb ik mijn techniek.

Wat zijn je verwachtingen nog voor de rest van het seizoen? Medaille op het EKU23? Hoe ver denk je dit jaar nog te komen?

Het is één van mijn principes om geen grote plannen te maken. Zowel qua kwalificaties als op het vlak van resultaten. Mijn doel is uiteraard wel om telkens zo ver mogelijk te werpen, liefst boven de 60m-grens op competities. Het EKU23 zal heel sterk bezet zijn. Er zijn meerdere goede atleten, dus stel ik voorlopig mijn doelen op het halen van de finale.

Deelname aan het WK sluit je volledig uit? Of denk je dat er toch een waterkansje bestaat?

Ik denk niet dat het me dit jaar zal lukken. De limiet is allicht nog te hoog voor mij. Vijfenzestig meter zie ik mezelf nog niet werpen.

Je bent amper 21 jaar. Je beste jaren moeten ongetwijfeld nog komen. Wat hoop je ooit nog te bereiken?

Ik wil het heel graag het Belgisch record AC verbeteren. Dat staat op naam van Jo van Daele en bedraagt 64m24. Dit record staat toch ook al inmiddels sinds 2001. Verder, is natuurlijk deelname aan de Olympische Spelen in Rio mijn grootste droom.

Je wordt getraind door je vader, Emil Milanov. Hoe verloopt die relatie trainer-papa? Neemt hij je harder/juist minder hard aan dan hij iemand anders zou aanpakken? 

Die relatie verloopt perfect. Thuis is hij mijn vader, van zodra we op de piste zijn is hij een harde trainer. Hij houdt nogal van discipline en zal me daarom ook zeker niet sparen, zelfs al ben ik zijn zoon.

Intussen ben je nationaal bijna drie jaar ongeslagen. Vind je het jammer dat er niet meer concurrentie is in België? Of stel je je tevreden met de buitenlandse competitie?

Ik heb er eigenlijk geen probleem mee. Er zijn genoeg internationale competities, waar ik dan wel de concurrentie kan opzoeken. Zoals bijvoorbeeld vorige week in Castellon, waar ik dan vierde wordt in een veld met bovendien enkel -23-jarigen.